Fekete-Győr András: Életem végéig büszke leszek arra, hogy ez az elnyomó rezsim elítélt engem

Fekete-Győr András: Életem végéig büszke leszek arra, hogy ez az elnyomó rezsim elítélt engem

Fekete-Győr András sajtótájékoztatója (Fotó: Magyar Hang / Hutter Marianna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nézzenek körül, ott van például Magyar Péter mentelmi jogának a kérdése, (...) ott van Szél Bernadett és Donáth Anna ügye az ügyészségnél. Koholt vádak alapján hívják be az ellenzéki képviselőket. Lehet, hogy én vagyok az első politikai ítélt, de lehet, hogy nem én leszek az utolsó. Azért kell dolgoznunk és küzdenünk, hogy ez a folyamat itt megálljon, és 2026-ban elzavarjuk őket a tetves fenébe – erről beszélt Fekete-Győr András momentumos parlamenti képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján a Magyar Hang kérdésére. A politikus azt követően állt az újságírók elé, hogy jogerősen elítélték amiatt, hogy egy hat évvel ezelőtti tüntetésen füstgyertyát dobott a rendőrsorfal felé. Mint beszámoltunk róla, emiatt egy év szabadságvesztésre ítélték, amelynek végrehajtását két évre felfüggesztették. Ő az ügy másodrendű vádlottja volt, az elsőrendű, a szintén momentumos Szarvas Koppány Bendegúz két év börtönt kapott három évre felfüggesztve. 

A politikus szerint egyértelművé vált a mai napon, hogy a rendszernek egyetlen célja volt, hogy elítélje őt. Első fokon még felmentették, ártatlannak mondták ki, másodfokon pszichikai bűnsegédnek nevezték, és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, harmadfokon viszont már társtettesnek nevezték. Szerinte sajnos úgy néz ki a bíróság az Orbán-rendszerben, hogy minél feljebb megyünk, annál kevesebb a bíró, és annál inkább zsarolhatóak, fogva vannak. Szerinte az ítélettel újabb lépést tettünk az 1950-es évek Magyarországa felé, és már nagyítóval se kell keresni a párhuzamokat, a mai magyar kormány orosz érdekeket szolgál, a Szuverenitásvédelmi Hivatal szerinte gyakorlatilag az ÁVH-nak felel meg. 

– Ennek az ítéletnek az a következménye, hogy most már politikai elítéltek is vannak Magyarországon. Olyan még nem fordult elő a rendszerváltás óta eltelt időszakban Magyarországon, hogy egy országgyűlési képviselőt azért ítéljenek el, mert tüntetett a rendszerrel szemben – vélte. Az ítélet másik következménye, hogy a „fideszes jogszabályok szerint” megfosztják őt a parlamenti mandátumától, és erre sem volt precedens 1989 óta. Ugyan szerinte a jogszabályok alapján lehetőség van arra, hogy a megfosztási eljárást követően őt visszadelegálja a parlamentbe a Momentum, és a párt vezetése az elmúlt hónapokban ennek megfelelő döntést is hozott, amit köszön, de nem él vele. Fekete-Győr András ugyanakkor úgy látja, hogy máshogy kell cselekedniük, mint amit a rendszer vár, „a Rogán-művek dörzsölnék a tenyerüket, hogy a következő hónapokban elmondhatják a lejárató anyagaikban, hogy itt van ez a képviselő, aki foggal-körömmel kapaszkodik a mandátumához”. Szerinte „Kövér elvtárs bajsza is beleremegne a csodálattól”, ha Hadházy Ákos ügyéhez hasonlóan hónapokkal később tehetné csak le az esküt. – Eszem ágában sincs megadni ezt az örömöt, nem a pozíciók a fontosak, hanem a cselekvés, az ügy – mondta ezzel helyszínen lévő párttársai és szimpatizánsai tapsát kiváltva. Ezért ő mandátumát Cseh Katalinnak adja át, aki „az elmúlt évtizedek legjobb európai parlamenti képviselője volt″, ő pedig a Momentum pártalapítványának, az Indítsuk be Magyarországot! nevű szervezetnek lesz az elnöke az új rendszerváltás érdekében. A politikus ugyanakkor újságírói kérdésre elmondta, még megvárja a megfosztási folyamat végét, tehát nem mond le magától mandátumáról.

Később azt is kifejtette, sok millió magyar ember hisz abban, hogy 2026-ban le lehet váltani ezt a kormányt, és a rendszerváltás érdekében felül kell emelkedni az ellenzéki szekértábor-logikán, „nekünk pontosan ezt kell tennünk”. Hadházy Ákoshoz hasonlóan szerinte is tisztességes választási feltételeket kell kiharcolnia az ellenzéknek, továbbá szükséges a valódi rendszerváltás, ennek részeként szeretné hazahozni Lengyelországból a jó példákat.

A Magyar Hang azt kérdezte a politikustól, hogy van-e még további jogi eszköz arra, amivel fel tudnak lépni az ítélet ellen. Fekete-Győr András válasza szerint a rendes jogorvoslati lehetőségek kimerültek, de perújítást vagy felülvizsgálati kérelmet lehet, hogy beadhatnak a Kúriához, amely viszont szerinte „még fideszesebb” intézmény. Védőügyvédjével közösen meg fogják vizsgálni a lehetőségeket a következő 30 napban, de ehhez előbb meg kell kapniuk az ítélet írásbeli indoklását. Hogy Strasbourgba vinné-e az ügyet, arra azt mondta, hat évig húzták az eljárást, ami nonszensz, világos, hogy politikailag motivált okokból tették azt, hogy ennyi időn keresztül tudjanak „vegzálni egy ellenzéki politikust”. 

Fekete-Győr András leszögezte azt is a sajtótájékoztató végén: „Életem végéig büszke leszek arra, hogy ez a korrupt, gazember, elnyomó rezsim elítélt engem azért, mert kiálltam ellenük és harcoltam”. Az esemény végén Szarvas Koppány Bendegúz szelfizett párttársaival: „mondjátok, hogy politikai elítélt!” – kérte, mielőtt kattintott.