Nagy Márton szerint a belső konjunktúra megvan, az pipa

Nagy Márton szerint a belső konjunktúra megvan, az pipa

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a turizmus fejlesztését célzó deregulációs csomagról tartott sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2024. október 14-én. (MTI/Hegedüs Róbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön zajlik a Budapest Economic Forum, a Portfolio makrogazdasági konferenciája, ahol a magyar gazdaság több fontos alakítója és szereplője aktuális kérdésekről tart előadást. A konferencia nyitó szekciójában Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is előadást tartott a kormány gazdaságpolitikai terveiről.

A nemzetgazdasági miniszter több részletre is kitért az egy nappal korábban bemutatott 21 pontos kormányzati akciótervből. Szót ejtett a lakhatási válságról, szerinte a kormánynak a bankrendszer tud segíteni abban, hogy kedvezményt nyújtson. A nemzetgazdasági miniszter válaszolt az előtte felszólaló Csányi Sándornak is, az OTP vezére ugyanis bírálta, hogy a kormány nem vállal garanciát az alacsony inflációra, és hogy gyakran változtatják a banki szabályokat. Nagy Márton közölte: garantálja, hogy 3 százalékos lesz az infláció. Az pedig, hogy a bankoknak extra terheket kell vállalniuk, azt jelenti, hogy a kormány reagál a gazdaság változásaira.

A GDP-növekedés idén 1,5 százalék alatt lesz a nemzetgazdasági miniszter szerint, ehhez a harmadik-negyedik negyedévben 0 százalékhoz fog közeledni a növekedés, ennek oka elsősorban az, hogy 4-5 százalékkal zsugorodott az ipar. A harmadik negyedéves GDP nem lesz olyan jó, mint ahogy a piac várja: a kormány nagyon közel becsüli azt a 0-hoz – fogalmazott. Úgy látja, 2025 első negyedévében jöhet egy 5 százalék környéki ugrás, főleg a bázishatás miatt, utána ráállhatunk egy 3-4 százalékos szintre. A háztartások fogyasztási kiadásai már növekednek, és a kiskereskedelmi forgalom is úgy néz ki, hogy helyreáll. – A belső konjunktúra megvan, az pipa – tette hozzá.

A miniszter ezek után a kormány új ígéreteit sorolta: évente 25 ezer új lakás építése, Budapesten egymillió forintos négyzetméterár és maximum 5 százalékos lakáshitel, 2028-ra ezer eurós minimálbér és egymillió forintos átlagkereset, ezenkívül a magyar kkv-k átlagos méretének és az exporton belüli részarányuknak a megduplázása.