Észak-Korea ellenségesnek minősítette szomszédját

Észak-Korea ellenségesnek minősítette szomszédját

A dél-koreai egyesített vezérkar által közreadott felvételen felrobbantják a dél-koreai Padzsu várost az észak-koreai Keszong várossal összekötő utat 2024. október 15-én. (MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Észak-Korea állami médiájának csütörtöki közlése szerint ellenséges államnak nyilvánította Dél-Koreát, és ezt az ország alkotmányában is rögzítették – írja az MTI.

Szintén a KCNA állami hírügynökség jelentette, hogy a hadsereg az ellenséges állammal szembeni intézkedésként és a Dél-Koreától való fokozatos és teljes elválás részeként kedden felrobbantotta a két ország közötti vasúti és közúti összeköttetéseknek azokat a szakaszait, amelyek a tűzszüneti vonal menti demilitarizált övezetben találhatók a saját területén. Ez elkerülhetetlen és törvényes intézkedés a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság alkotmányával összhangban, miután az már egyértelműen ellenséges államként határozza meg a Koreai Köztársaságot – közölte a KCNA. A védelmi minisztérium szóvivője arról is beszámolt a hírügynökség szerint, hogy további lépéseket tesznek a lezárt déli határ tartós megerősítésére.

A BlackSky amerikai műholdas hírszerzőcég több szerdai műholdfelvételén is látható, hogy a határ menti Keszongba vezető út jelentős része hiányzik. A szöuli országegyesítési minisztérium hangsúlyozta, hogy határozottan elítéli Dél-Korea ellenséges állammá minősítését, és leszögezte, hogy továbbra is kitart az újraegyesítés szándéka mellett. Phenjan a múlt héten jelentette be, hogy teljesen elvágja az országot Dél-Koreával összekötő közutakat és vasútvonalakat, és megerősíti déli határának védelmét, válaszul a dél-koreai hadgyakorlatokra és az amerikai stratégiai nukleáris eszközök gyakori megjelenésére a térségben. Kim Dzsongün észak-koreai vezető már januárban sürgette, hogy töröljék az alkotmányból a Déllel való újraegyesülés célját. Az ország parlamentje, a Legfelsőbb Népi Gyűlés valószínűleg a múlt heti kétnapos ülésén döntött az alkotmány módosításáról, és Dél-Korea ellenséges állammá nyilvánításáról, de az állami média akkor erről nem számolt be. 

Észak-Korea egyébként azt is állítja, hogy több mint 1,4 millió fiatal jelentkezett a hadseregbe, válaszul a Dél-Korea által elkövetett provokációkra. A KCNA a hét elején olyan fotókat tett közzé, melyeken fiatalok lelkesen írják alá a sorozási papírokat.

Észak- és Dél-Korea viszonya továbbra is feszült, mivel a két nemzet technikailag még mindig háborúban áll, hiszen az 1950-1953-as koreai konfliktus fegyverszünettel, nem pedig békeszerződéssel végződött. A közelmúltban az összecsapások légi és propagandaharcra is kiterjedtek: mindkét fél egymást vádolja drónok bevetésével és röplapkampányokkal, melyek célja a rezsimjük aláásása. Észak-koreai aktivisták szeméttel töltött léggömböket is küldtek, megtorlásként a délről küldött, a rezsimellenes röplapokért.