Orbán rémisztőnek nevezte Zelenszkij béketervét

Orbán rémisztőnek nevezte Zelenszkij béketervét

Orbán Viktor miniszterelnök (k) kezet fog Emmanuel Macron francia elnökkel (b3), mellettük Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b2),a második sorban Evika Silina lett (b), Luc Frieden luxemburgi (k) és Robert Fico szlovák miniszterelnök (j), a harmadik sorban Orpo Petteri finn kormányfő (b), Olaf Scholz német kancellár (k) és Robert Golob szlovén miniszterelnök (j) az EU-tagországok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozójának résztvevői a csoportkép készítése előtt Brüsszelben 2024. október 17-én. (MTI/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A mai EU-csúcson három nagy csata vár ránk” – írta csütörtökön Facebookon Orbán Viktor, aki az ülésre érkezve elkerülte a sajtót. „Zelenszkij elnök bemutatja a győzelmi tervét. Amit tegnap felvázolt belőle az ukrán parlamentben, az több mint rémisztő” – állította  a miniszterelnök.

„Én azok közé tartozom, akik azt sürgetik, hogy az Európai Unió változtassa meg a mostani stratégiáját. Rosszul megszervezett, rosszul végrehajtott, rossz kalkulációk alapján kialakított stratégiával ment bele ebbe a háborúba az Európai Unió, amiért a Bizottság elnök asszonyát terheli elsősorban a felelősség. Elveszítjük ezt a háborút, tehát a stratégia nem működik. Változtatni kell!” – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint nem „még több háború, még több veszélyes fegyver, és nagy hatótávolságú fegyverek kellenek, hanem azt, hogy a háborús stratégia helyett béke stratégiára kell váltanunk. Tűzszünet kell és béketárgyalások! Én ma is azt fogom sürgetni, hogy a németek kancellárja, a franciák elnöke az egész Európai Unió nevében minél hamarabb kezdjen tárgyalni az oroszokkal, hogy kiutat találjunk ebből a helyzetből” – írta az ülésről, amelyen az ukrán elnök személyesen is részt vesz.

„Utána lesz egy migrációs csata. Többen meg akarjuk változtatni a migrációs szabályokat. Magyarországot azért büntetik, mert megvédi az Unió határait.” (Az EU bírósága júniusban szabott ki bírságot, mert a kormány nem felelt meg egy évekkel korábbi ítéletének.) „Ez elfogadhatatlan” – jelentette ki, holott a kormány épp tárgyal róla, hogyan feleljen meg az ítéletnek. „Szerencsére egyre több ország ismeri el, hogy migrációs krízis van, változtatni kell” – írta a miniszterelnök.  

„Lesz egy harmadik, délutáni csata, ahol el akarják fogadtatni azokat a gazdasági intézkedéseket, amik földre vinnék a magyar családokat. Adóemelés, a rezsicsökkentés eltörlése, a nyugdíjrendszer átalakítása, a 13. havi nyugdíj eltörlése, ezeket követelik Magyarországtól a bürokraták. Ezt én vissza fogom utasítani, és meg fogom védeni az új gazdaságpolitika legfontosabb, családokat védő elemeit” – mondta végezetül. Ami a nyugdíjakat illeti, érdemes megjegyezni, hogy épp a magyar kormány vállalta az Európai Bizottság előtt a nyugdíjrendszer reformját a helyreállítási pénzek folyósításának érdekében, majd visszakozott, közölve: a nyugdíjak értékállóságát megőrzik és a 13. havi nyugdíjat kifizetik.