Jogerősen elítélték Fekete-Győr Andrást, felfüggesztett börtönbüntetést kapott

Jogerősen elítélték Fekete-Győr Andrást, felfüggesztett börtönbüntetést kapott

Fekete-Győr András az ítélethirdetésén (Fotó: Magyar Hang / Hutter Marianna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jogerős ítélet született Fekete-Győr András momentumos parlamenti képviselő ügyében a Fővárosi Ítélőtáblán: a politikust elítélték amiatt, hogy hat évvel ezelőtt füstgyertyát dobott egy tüntetésen a rendőrsorfal felé. A momentumos országgyűlési képviselő egy év börtönbüntetést kapott, két év próbaidőre felfüggesztve. Fekete-Győr az ügy másodrendű vádlottja volt, míg Szarvas Koppány Bendegúz ugyancsak momentumos politikus volt az elsőrendű, őt is elítélték. Az Ítélőtábla szerint az első rendű vádlott cselekménye kimerítette a hivatalos személy elleni erőszakot, de szerintük ez a másodrendűre is igaz volt. Szarvas Koppány Bendegúzt két év börtönre ítélték, amelynek a végrehajtását három évre felfüggesztették, míg Fekete-Győr Andrást egy évre, amelyet két év próbaidőre felfüggesztettek.

A Momentum a tárgyalás előtti közleményében arról írt, az a kérdés, elérte-e már az orbáni rezsim a Rákosi-korszak szintjét. – Az orbáni rezsim minden nappal egy picivel közelebb visz bennünket a történelmünk egyik legsötétebb időszakához. Az '50-es években a hatalom megfigyelte, megfélemlítette és elhallgattatta azokat, akik szembe mertek szegülni vele. Csütörtökön kiderül, újra lesznek-e politikai elítéltek Magyarországon. Donáth Annát és Szél Bernadettet alig egy hónappal ezelőtt idézték be az ügyészségre nevetséges vádak alapján, csütörtökön pedig Fekete-Győr András ügyében megszületik az első jogerős ítélet is egy politikailag motivált ügyben – írták. A párt felidézte, 2018 decemberében Magyarországon országos tiltakozások kezdődtek az újonnan elfogadott „rabszolgatörvény” ellen. – December 13-án Fekete-Győr András meggyújtott egy füstgyertyát, majd azt – miután már csak füstöt bocsátott ki – a rendőrsorfal mögé ejtette. Bár senkinek sem okozott sérülést, vagy anyagi kárt, most mégis börtönbüntetéssel fenyegeti őt a rezsim – vélték. Fekete-Győr Andrást korábban első fokon felmentették, majd másodfokon mégis felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, így a Fővárosi Ítélőtábla hozott jogerős döntést az ügyben.

A tárgyalást egyébként nagy érdeklődés kísérte, illetve Fekete-Győr András melletti kiállásként több más politikus is eljött. Nemcsak momentumos párttársai fejezték ki szolidaritásukat, például jelen volt Hadházy Ákos és Szél Bernadett is, Tordai Bence, Csárdi Antal és Szabó Tímea is. Az ítéletet követően a közönség soraiban többen felháborodtak, és olyanokat kiabáltak be, hogy „szégyen” és „vérbíró”.  

Parlamenti mandátumától is megfosztják 

A Momentum lapunknak elküldött közleményében úgy fogalmazott: „Ez az ügy a napnál is világosabban mutatta meg, hogy hogyan is működnek az Orbán-rezsimben a politikailag motivált, koncepciós büntetőeljárások, azokat hogyan húzza a hatalom éveken keresztül, jelen esetben több, mint 6 éven át. Eközben újra és újra világossá válik, hogy a legfőbb céljuk az, hogy folyamatosan muníciót biztosítsanak a propagandának, és megfélemlítsék, lejárassák a politikai ellenfeleiket.” Fekete-Győr meglátása szerint „a rendszerváltozás óta eltelt időszak első politikai elítéltjévé vált”, s bár senkinek nem okozott sem sérülést, sem anyagi kárt, csütörtökön mégis jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte őt a rezsim. 

Az ellenzéki párt arra is felhívja a figyelmet, hogy az ítélet révén, az OGYtv. 88. szakasz a) pontja alapján Fekete-Győr Andrást megfosztják a parlamenti mandátumától, amit 2022-ben a Momentum listavezetőjeként kapott meg. A párt szerint ez egy teljesen új helyzet, a rendszerváltás óta nem volt még arra példa, hogy egy hivatalban lévő országgyűlési képviselőt megfosztanak a képviselői mandátumától, amiért tüntetett a hatalommal szemben. Ugyanakkor a jogszabályok alapján van arra lehetőség, hogy a megfosztási eljárást követően a Momentum újra Fekete-Győr Andrást delegálja vissza a parlamentbe. – Az erről szóló döntést a Momentum elnöksége az elmúlt hónapokban egyhangúlag meghozta – fogalmaztak a közleményben.

Fekete-Győr András a kialakult helyzetről a következőket mondta: nem fogja megadni azt az örömöt Kövér Lászlónak, hogy hónapokig akadályozza az eskütételt, ahogy Hadházy Ákossal tette. Ezért úgy döntött a Momentum elnökségével együtt, hogy átadja képviselői mandátumát Cseh Katalin korábbi EP-képviselőnek, míg Fekete-Győr a Momentum pártalapítványának, az Indítsuk be Magyarországot alapítványnak az élén folytatja. – Bizonyára dörzsöli már a tenyerét a Rogán-művek, hogy a következő hónapokban lejárató anyagok százaiban támadhatják a pozíciójához ragaszkodó képviselőt, és az elítéltet támogató politikai közösséget. Bizonyára Kövér elvtárs bajsza is remeg már a gyönyörűségtől, amikor arra gondol, hány hónapig akadályozhatja majd meg az eskütételt az Országgyűlésben, ahogyan azt Hadházy Ákossal is tette annak idején. Ezt az örömöt nem fogom megadni nekik – írta a Facebook-oldalán Fekete-Győr.

Fekete-Győr András az ítélethirdetés után sajtótájékoztatót tartott, tudósításunkat itt olvashatja az eseményről.