Ukrajna és a migráció áll a brüsszeli csúcstalálkozó középpontjában

Ukrajna és a migráció áll a brüsszeli csúcstalálkozó középpontjában

Csoportkép EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozójának résztvevőiről Brüsszelben 2024. október 17-én. Az első sorban Orbán Viktor miniszterelnök (j6), Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j7), Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b3) és Emmanuel Macron francia elnök (j5). (MTI/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön Brüsszelben is bemutatta győzelmi tervét Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Ezt megelőzően újságírók kérdéseire válaszolva úgy fogalmazott, hogy Ukrajnának fel kell készülnie a télre és sürgősen szükségük van légvédelmi rendszerekre is. Az EU-csúcs várhatóan csütörtök éjjel véget is ér, a legnagyobb vita a migráció körül várható.

A mostani csúcstalálkozó az első, amelyet a magyar elnökség alatt rendeznek, ennek ellenére a soros uniós elnökséget betöltő magyar kormány vezetője nem tartott sajtótájékoztatót. Orbán a Patrióták Európáért képviselőcsoport üléséről érkezett, amelyen a szélsőjobboldali csoportosulás európai vezetői vettek részt Brüsszelben, a legalább 10 millió eurós állami költségen megvásárolt és felújított Magyarország Házában.

Az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke (ennek a testületnek állandó vezetője van, és nem a mindenkori soros elnökség adja az elnököt) Volodimir Zelenszkuj ukrán elnökkel az oldalán érkezett. Charles Michel azt mondta, hogy az Oroszországgal vívott háború harmadik teléhez érkeztünk, s ez mindig veszélyt jelent. „Jön a tél, ezért fel kell készülnünk” – fogalmazott az ukrán elnök, hozzátéve, hogy Ukrajnának most sürgősen segítségre van szüksége a légvédelem terén. Eredménynek nevezte, hogy ma már a drónok és az elektronikus hadviselés elektronikai rendszereinek gyártását is el tudják végezni Ukrajnában, azonban továbbra is szükségük van pénzügyi támogatásra.

Zelenszkij szerint ezért is nagy jelentőségű, hogy az EU a befagyasztott orosz vagyonból 35 milliárd eurót tesz számukra elérhetővé, s azt kérte, hogy a tagállamok ne blokkolják ezt a forrást. „Mi az Ön oldalán állunk mindaddig, amíg csak kell” – mondta Charles Michel és hozzátette: a mai megbeszélések arról fognak szólni, hogy miként lehetne felgyorsítani Ukrajna azonnali támogatását. Azt is kijelentette, hogy „Ukrajna jövője az EU-ban van”.

Az uniós csúcstalálkozó leginkább vitatott témája a migráció lesz. Bár a tagállamok minősített többséggel már tavasszal elfogadták a menekültügyi és migrációs paktumot, amely szigorúbb határőrizetet és a belső mozgások megszüntetését ígéri, de csak két év múlva lép hatályba. Az egyes országokban – különösen ott, ahol választási kampány volt/van/lesz – a migráció kiemelt jelentőségű. És annak is leginkább az a része, hogy a jelenleg az EU-ban jogalap nélkül tartózkodókkal mit kellene tenni. A válasz egyértelmű: ki kell őket toloncolni, ez azonban egyrészt a tagállami kapacitásokon, másrészt pedig a kibocsátó országok fogadókészségén múlik. Vagyis hiába küldenek vissza valakit Szomáliába, ha Szomália nem kér belőle. Így aztán az erőfeszítések ennek a problémának a gyors megoldására irányulnak, valamint arra, hogy a szabálytalanul érkezőket hogyan lehetne meggátolni abban, hogy a kontinens területére lépjenek – mint ahogy azt majd garantálja a migrációs törvény.

Az olasz megoldás az, hogy évente maximum 36 ezer embert Albániába deportálnak, az első 16 főt már útnak is indították. Albániában az olasz állam működteti a befogadó központot, ahonnan visszaküldik majd azokat, akik nem kaphatnak menekültstátuszt. Tulajdonképpen ez az, amit Orbán Viktor évek óta szorgalmaz, azzal a különbséggel, hogy a magyar miniszterelnök a rendkívül ingatag Líbiában állítaná fel ezeket a táborokat. Edi Rama albán miniszterelnök nyilvánvalóvá tette, hogy ebből nem akarnak rendszert csinálni – a németek hasonló igényére például már nemet is mondtak. Más utakon jár Lengyelország, amelynek az okoz problémát, hogy Oroszország Fehéroroszországon keresztül migránsokat szervez a határaikhoz. Ez a hibrid hadviselési módszer nem új, azonban az elmúlt hónapokban felerősödött. Ezért a lengyel kormány a menekültjoghoz való hozzáférés ideiglenes felfüggesztését tervezi, ami viszont sérti az európai és nemzetközi menekültügyi szabályokat.

A csúcsra érkező vezetők erősen megosztottak voltak, az azonban közös nevezőt jelentett, hogy valamennyien határozottabb fellépésre szólítottak fel. A svéd miniszterelnök szerint minden tisztelet megérdemel a lengyel fellépés. Olaf Scholz német kancellár az európai menekültügyi rendszer reformjával kapcsolatban úgy vélte, hogy a visszatérések hatékonyságát növelni kell: „A bűnözőket vissza kell küldeni. Lehetővé kell tennünk a bevándorlást, védelmet kell nyújtanunk azoknak, akiknek szükségük van rá, de nem mindenki tud eljönni.” Mindezzel együtt arra felesleges számítani, hogy valamiféle átfogó döntés születik, a legvalószínűbbnek most az tűnik, hogy felkérik az Európai Bizottságot, dolgozzon ki egy erre vonatkozó javaslatot.

Az előbbieken túlmenően szó lesz még a közel-keleti helyzetről, az uniós vezetőket ugyanis aggodalommal tölti el az ENSZ munkatársainak elleni támadás és az egész térségben fenyegető humanitárius katasztrófa. Ugyancsak tárgyalnak az EU versenyképességéről, előkészítve a november 8-i budapesti informális csúcstalálkozót, ahol elfogadják a uniós versenyképesség javításáról szóló stratégiai dokumentumot.