Csányi Sándor keményen üzent a kormánynak

Csányi Sándor keményen üzent a kormánynak

Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a 60. Közgazdász-vándorgyűlés megnyitóján a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2022. szeptember 22-én. (MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jó lenne, ha a kormány nemcsak a bankoktól kérne kamatplafont, hanem maga is garanciát vállalna, hogy alacsonyan tartja az inflációt – jelentette ki  Csányi Sándor a Portfolio csütörtöki gazdasági konferenciáján, a Budapest Economic Forumon. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója előadásában nem fukarkodott az erős kritikával az állami és uniós túlszabályozással szemben, és beszólt a későn érkező Nagy Mártonnak is.

„Pont a legfontosabb részre megérkezett” – a HVG tudósítása szerint ezzel köszöntötte a konferencia első előadását tartó Csányi Sándor a jó húsz perc késéssel megérkező Nagy Mártont. Az OTP Bank vezetője amúgy is erősen kezdett, először ugyanis sajnálkozott, hogy a napi programban szereplő két miniszter (Nagy Márton és Varga Mihály) még nem érkezett meg, pedig szerinte érdemes lett volna, ha meghallgatják, mik a magyar bankrendszer kihívásai. – „Nagy Mártont kevésbé sajnálom, mert ő mindent tud anélkül, hogy meghallgatná” – tette hozzá.

Csányi Sándor szerint a magyar adókörnyezet miatt lassan eljutunk mi is oda, hogy az OTP-nek is el kell indítania egy eurózónán kívüli fizetési szolgáltatót, amelyen keresztül kiszolgálja a magyar ügyfeleket. Csányitól elhangzott, hogy nincs olyan ország, amely különböző intézkedések révén olyannyira beavatkozna a bankok életébe, mint a magyar kormány. Azt is nehezményezte, hogy 2010 óta kilenc olyan kormányzati intézkedés született, amelyek jelentős veszteséget okoztak a bankoknak. A bankszektor terheit nemcsak magasnak, hanem kiszámíthatatlannak nevezte, de a legrosszabb az, hogy a legtöbbször egy adó bevezetésekor tett ígéret nem teljesül, a extraprofitadónak például idén már nem kellene léteznie. „Mi kifizetjük a különadót, Nagy Márton meg kap egy külön tárcát, ez nem fair eljárás a bankszektorral szemben” – jegyezte meg, Nagy Márton ekkor már az első sorból hallgatta a beszédet. 

Csányi az európai gazdaság problémáiról és versenyképességi hátrányairól, ennek a bankokra gyakorolt negatív hatásairól is beszélt. Azt hangoztatta, hogy az elmúlt évtizedben az EU lemaradt növekedésben az Egyesült Államokhoz képest, elsősorban az alacsonyabb termelékenység és a negatív demográfiai trendek miatt, amit a kormányzati intézkedések (például támogatott hitelek, babaváró hitel) Magyarországon sem tudták megfordítani. Csányi Sándor szerint nem érdemes más európai bankba fektetni, csak a Peléhez hasonlóan „ólommal a cipőjében” is kiválóan teljesítő OTP-be.