A kormánynak kellene döntenie a Biodóm sorsáról

A kormánynak kellene döntenie a Biodóm sorsáról

Csak egy kis zöld sziget töri meg a Biodóm szürkeségét (Fotó: Magyar Hang / Hutter Marianna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több tendert is kiírt a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) a félkész biodóm jövő évi karbantartási feladatainak elvégzésére. A közbeszerzések eredményeként egy évre szóló – négy hónappal meghosszabbítható – keretmegállapodásokat kötnének a Pannon Park részeként megépült hatalmas „fóliasátorra” hajazó építmény állagmegóvására összesen nettó 360 millió forint értékben – írja a Népszava.

Az egyelőre kérdéses, hogy a fővárosi önkormányzatnak az állatkert fenntartójaként mennyit kell ebből állnia. Kiss Ambrus, a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatója a lapnak arról számolt be, hogy idén eddig nettó 380 millió forintot bevételre tett szert a létesítmény hasznosításából az állatkert, ám szeptemberig 603 milliót kellett rákölteni. A főváros korábban már megvizsgálta a városligeti Biodóm befejezésének és hasznosításának alternatíváit, amelyekből kiderült, hogy a speciális építmény jelen formájában az eredeti tervekben szereplő célokon túl valójában másra nem nagyon használható, befejezéshez pedig több tízmilliárd forintra lenne szükség. A Biodómot az utóbbi időben rendezvénytérként próbálták hasznosítani, itt kapott helyet például a World Press Photo 2024 kiállítás is. 

– A fővárosi önkormányzat örömmel átadná a létesítmény kulcsait az Orbán-kormánynak, ők álmodták ide, állami beruházásként kezdték el építeni, így is kell befejezni. A folyamatos állami elvonásokkal sanyargatott fővárosnak erre sem forrása, sem szándéka nincs – szögezte le a főigazgató. Szerinte az nem járja, hogy a kormány belekezd valamibe, azután nem tudja megoldani és rálőcsölné a feladatot a fővárosi önkormányzatra, legyen szó akár a biodómról, akár a HÉV-üzemeltetésről, miközben elviszi a pénzüket is. Kiss Ambrus kétségesnek tartja azt is, hogy magánbefektetőt lehetne bevonni a projektbe, hiszen nagyon hosszú lenne a megtérülési idő. Jelen esetben ez azt jelentené, hogy lebontják a befejezhetetlen, de jelen állapotában semmire se jó épületet. De erről is a kormánynak kellene döntést hoznia.

Címkék: Kiss Ambrus, Biodóm