Képeken mutatjuk, hogy néz ki most a Biodóm belülről, ami évek óta csak viszi a pénzt

Képeken mutatjuk, hogy néz ki most a Biodóm belülről, ami évek óta csak viszi a pénzt

A Bidodóm belülről (Fotó: Magyar Hang / Hutter Marianna)

Már-már a posztapokaliptikus filmek nyomasztó hangulatát idézi az üresen kongó biodóm, az eredeti tervekkel ellentétben sem egzotikus állatok nincsenek, sem látogatók. A betontenger szürkeségét csak egy kis zöld folt töri meg: itt telel ugyanis pár növény a szomszédos állatkertből. Az épület egyetlen állandó lakói a pálmafák, amelyek kalandos úton kerültek ide: egy magyarországi forgatás után egy filmes cégnek már nem volt rájuk szüksége, így a biodómnak ajándékozta.

A biodóm tényleg szürreálisan hatalmas: 17 ezer négyzetméter a területe, de ha azt vesszük, hogy hatszintes (nem egyforma alapterülettel), akkor már több mint 30 ezer négyzetméterről beszélünk. Mint Bősz Anett főpolgármester-helyettes elmondta, az épületben ritkán, de vannak rendezvények, esetleg filmforgatások, ezekből összesen 2023-ban 54 millió forint bevétele volt a fővárosnak. Ehhez képest az épület fenntartása tavaly 733 millió forintba került, amiből a legnagyobb tételt az épület kötelező karbantartása tette ki 226 millió forintot meghaladóan.

A távhőalapú fűtés az energiaárak megugrását követően 73 millió forintba került a téli szezonban. Jelenleg viszont már a szomszédos Széchenyi fürdő által biztosított forró vizet keringetik a biodómban – ez eléggé felfűti az épületet ahhoz, hogy ne következzen be állagromlás. Ez a gyakorlatban 15 és 35 fok közötti hőmérsékletet jelent, ráadásul a technológia jóval olcsóbb is. Bősz Anett kérdésünkre leszögezte, a biodóm teteje nem fog beomlani. 

• Hogyan kell megelőzni, hogy az épület teteje tönkremenjen, és mennyibe kerülne baj esetén a javíttatás?
• Mennyibe kerülne a Biodóm befejezése?
• Látszik-e remény arra, hogy a Biodóm helyzete belátható időn belül rendeződjön? Egyáltalán tárgyal-e erről a főváros és a kormány?
• További képeink a cikkben!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Bősz Anett, Biodóm