Fekete-Győr-ügy: az ítélőtábla visszautasít minden nemtelen támadást

Fekete-Győr-ügy: az ítélőtábla visszautasít minden nemtelen támadást

Fekete-Győr András az ítélethirdetésén (Fotó: Magyar Hang / Hutter Marianna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának bírái ítélkezésük során függetlenek és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatóak – így reagált az ítélőtábla sajtótitkársága lapunk azon kérdésére, miszerint volt-e politikai nyomásgyakorlás a bírákon Fekete-Győr András ügyében azért, hogy elítéljék a képviselőt. 

Mint ismert, a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön harmadfokon elítélte Fekete-Győr Andrást, a Momentum országgyűlési képviselőjét csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak vádjában, az ítélet már jogerős. A képviselő egy év börtönbüntetést kapott, két év próbaidőre felfüggesztve. A másodfokú ítéletet helyben hagyva Szarvas Koppány Bendegúzt 2 év szabadságvesztésre ítélték, 3 év felfüggesztéssel csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt. Fekete-Győr az ítélet kapcsán úgy fogalmazott, „a rendszerváltozás óta eltelt időszak első politikai elítéltjévé vált”, s bár senkinek nem okozott sem sérülést, sem anyagi kárt, csütörtökön mégis jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte őt a rezsim. Beszédében kitartott amellett, hogy ártatlan, hozzátéve, ha ma kéne döntenie, pontosan ugyanazt tenné most is, mint akkor.

A politikus sajtótájékoztatóján többek között azt állította, hogy „itt az Ítélőtáblán egy olyan tanács bírálta el ezt az ügyet, amelyen az előadó bíróról mindenki tudja szakmai körökben, hogy Handó Tündének a samesza, az embere”. Erre az állításra is rákérdeztünk, mire az ítélőtábla úgy reagált, hogy „a levelében foglalt minden ezzel ellentétes, a jogerős ítéletben rögíztett tényekkel és jogi érvekkel szembemenő nemtelen támadást az alábbiakra is figyelemmel határozottan visszautasít”. Hivatkoznak az ügyben kiadott közleményükre, amely egyértelműen tartalmazza: „a pirotechnikai eszköz (füstképző eszköz) intézkedő rendőrök közé dobása az Alkotmánybíróság és a Kúria által igen tágan értelmezett véleménynyilvánítás szabadságába nem fér bele, azt túllépi”. – A pirotechnikai eszköz (füstképző eszköz) rendőrök felé dobása sem eszme, sem gondolat közvetítésére nem alkalmas, így törvényes védelemben sem részesülhet, függetlenül attól, hogy ki valósítja meg ezt a cselekményt ezzel bűncselekményt követ el – szögezte le az ítélőtábla válaszában.

Fekete-Győr András az ítélethirdetés után sajtótájékoztatót tartott, tudósításunkat itt olvashatja az eseményről.