Mese a stabilitásról

Mese a stabilitásról

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján tartott veszprémi ünnepi megemlékezésen 2023. október 23-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország az egyetlen ország Európában, ahol 33 év alatt egyszer sem kellett előre hozott választást tartani. Orbán Viktor mondta ezt október 23-án Veszprémben. Látszólag ártalmatlan kijelentés, egyszerű tényközlés, nincs itt semmi látnivaló. A szövegkörnyezet és korábbi nyilatkozatok alapján világos, hogy a miniszterelnök az 1990 utáni magyar berendezkedés erényének tartja az ebben megnyilvánuló politikai stabilitást. Vagyis azt, hogy történjék bármi, a négy évre választott magyar parlament mindig kitölti a mandátumát. Akkor is, ha tragikus módon meghal a miniszterelnök, mint 1993 decemberében, s akkor is, ha ciklus közben távozik a kormányfő, mint az Medgyessy Péterrel 2004-ben, illetve Gyurcsány Ferenccel 2009-ben történt.

Orbán Viktor 2010 óta épülő rendszerében ilyen kilengés elképzelhetetlen, nemhogy a parlament előre hozott választást eredményező idő előtti önfeloszlatása. Csakhogy a szabályos országgyűlési ciklusokban és immár a szilárd kormánytöbbségben megtestesülő stabilitást hiába fetisizálja a Fidesz, abból nem következik automatikusan jobb kormányzás. Ha a kormányválságokkal gyakran küzdő régióbeli vagy más európai országok és hazánk gazdasági teljesítményét összevetjük, semmi jelét nem látjuk a politikai stabilitásból eredő előnynek.

De van itt még egy apróság! Volt idő, amikor Orbán Viktor éppen az ellenkezőjét vallotta mostani tételének. 2007 környékén, Gyurcsány Ferenc őszödi botránya után visszatérően hangsúlyozta: csak az előre hozott választás lehet a megoldás az ország bajaira. Aki nem hiszi, járjon utána! Ez azt jelenti, hogy az ellenzéki Orbán tudatosan próbálta rombolni az ország amúgy általa is fontosnak tartott politikai stabilitását, mert a pillanatnyi érdeke úgy kívánta. Sikertelenül egyébként, mert a 2006-ban emlékezetes módon megválasztott, baloldali-liberális többségű parlament minden vihar ellenére kitöltötte a mandátumát. Aminek veszprémi szavai szerint a Fidesz vezetője voltaképpen örül. Vagy azt jelenti mindez, hogy Orbán Viktor csak hergelte, átverte a híveit anno, esze ágában sem volt előre hozott választást kikényszeríteni.

De az is lehet, hogy egyszerűen nem lehet komolyan venni, amit mond. Hiszen bárhol piszkáljuk meg beszédei, nyilatkozatai szövegét, tengernyi ellentmondásra, féligazságra, hazugságra, hamisságra bukkanunk. Az előre hozott választás hiánya pedig nem csupán a politikai stabilitás bizonyítéka, hanem a megújulásra, innovációra, menet közbeni irányváltásra képtelen, a pillanatnyi pozíciójához foggal-körömmel ragaszkodó politikai osztály védjegye, esetleg egyenesen a rendszer válságának a tünete is lehet.