Migráció mint revolver?

Migráció mint revolver?

Képeink Vitnyéd-Csermajor kerítéssel és állandó rendőri védelemmel őrzött területe mellett készültek. Az ingatlanon szeptember óta építkezik az állam. (Fotó: Magyar Hang / Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azon a kérdésen már túl vagyunk, hogy vajon a Fidesz szerint be lehet-e avatkozni – akár pénzzel is – más országok belpolitikájába. Elméletileg nem, gyakorlatilag nagyon is: nemrég derült ki, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bank nem csak Marine Le Pen elnökválasztási kampányát finanszírozta kölcsönnel, hanem a spanyol szélsőjobboldali Vox párt kampányát is. Hogy milyen feltételekkel kapták a hitelt, természetesen nem nyilvános.

Ezek a választások végül nem váltották be ugyan a Fidesz várakozásait, de van néhány ország, ahol az anyagi vagy politikai befektetések több reménnyel kecsegtetnek. Itt van mindjárt a múlt vasárnapi osztrák választás, amelynek során fontos téma volt az illegális migráció, és valószínű, hogy sok választó a harcos migrációs retorika miatt adta a voksát a szélsőjobboldali Szabadságpártra (FPÖ). Amely pártot a Fidesz nagyon is szeretné kormányon látni.

A csata korántsem ért véget, hiszen az FPÖ úgy lett a legerősebb párt, hogy a szavazatok egyharmadát sem szerezte meg, és az eddig kormányzó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) is majdnem ugyanannyit kapott, vagyis képes lehet koalíciót alakítani az FPÖ nélkül is. A koalíciós alkuk során is lehet jelentősége a migráció kérdésének. Ha pedig kimaradna az FPÖ a kormányból, ellenzékben még inkább azon lenne, hogy fegyverként használja a migráció témáját az ÖVP ellen.

A Néppártnak egyik helyzetben sem jönne jól, ha hirtelen nagyobb számú, illegális határátlépésre készülő ember érkezne a határra Magyarország felől, hasonlóan ahhoz, mint amikor a szlovákiai választások előtt hirtelen jelentősen megnőtt a Magyarország felől illegálisan Szlovákia felé tartó emberek száma. Olyannyira, hogy szlovák politikusok is felvetették: a magyar kormány szándékosan lazíthatott az ellenőrzésen, hogy  növelje a feszültséget, ezzel segítve Robert Fico kampányát. Ezt az értelmezést erősíti, hogy a helyzet a kampány után feltűnően gyorsan rendeződött, ahogy  az is, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda Szlovákiában és korábban Lengyelországban is intenzíven reklámozta a migráció veszélyeiről szóló videóit a kampány alatt. Arról nem is beszélve, hogy a kormány egy ideje nyíltan is vállalja, hogy zsarolási eszközként használná a migrációs útvonalakon érkező embereket: többször elhangzott Orbán Viktor és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter részéről, hogy Brüsszel főterére "szállítják" majd a Magyarországra érkező migránsokat. 

Az Osztrák Néppártnál vélhetően már akkor sem voltak boldogok, amikor a magyar kormány szélnek eresztett több ezer embercsempészt. A Vitnyéden, a magyar-osztrák határon tervezett esetleges menekülttábornak pedig már a hírére a határellenőrzés szigorítását vetette fel Gerhard Karner néppárti belügyminiszter – ami azért sem csoda, mert éppen választási kampány zajlott. Bár a magyar kormány többször cáfolta, hogy a hír igaz lenne, a Magyar Hang tudósítója a helyszínen nem azt tapasztalta, hogy a három és fél méteres fémkerítéssel körülvett létesítmény  gyerektábornak tűnne. (Erről bővebben a Magyar Hang pénteken megjelenő számában olvashatnak) 

Az osztrák belügyminiszter a választás előtt röviden annyit mondott: elfogadja Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter magyarázatát, amely szerint nem épül menekülttábor Vitnyéden. Akárhogy alakul a vitnyédi tábor sorsa, az már az embercsempészek szabadon engedésére adott reakciókból is kiderült, hogy az Osztrák Néppárt feltehetően nem díjazza az efféle kalóztempót. Ami azért is elgondolkodtató, mert ha valamit biztosra lehet venni a következő osztrák kormánnyal kapcsolatban, az az, hogy a Fidesz által először embercsempészekkel, majd  egy esetleges határmenti menekülttáborral revolverezett néppárt benne lesz ebben a kormányban, vagyis a magyar kormánynak a jövőben is szót kell értenie vele.

Címkék: migráció, Ausztria, fidesz