Szinte normális ország

Szinte normális ország

Karsai Dániel testvérével, Karsai Péterrel, a Momentum és a Párbeszéd politikusaival és egy másik, ALS-ben szenvedő érintettel együtt jelentette be a népszavazási kezdeményezés benyújtását (Forrás: Momentum élő közvetítés/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 46 éves, halálosan beteg ügyvéd, Karsai Dániel az országos figyelem középpontjában áll, amióta szeptemberben bejelentette: a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, hogy a magyar állam biztosítsa számára a méltóságteljes halál lehetőségét. Vagyis, ha nem akarja, ne kelljen tiszta tudattal megvárnia, amíg az egész teste lebénul, majd megfullad – vagy ha segítséget kér az öngyilkosságban, ne kelljen attól tartania, hogy külföldi segítőinek és hozzátartozóinak büntetőbíróság elé kell állnia.

Azóta Karsai Dániel testvérével, Karsai Péterrel – a Momentum és a Párbeszéd együttműködésével – népszavazási kezdeményezést is benyújtott. Nem azt a kérdést tette fel, hogy egyetértenek-e a magyar választók a szűk értelemben vett, orvos által végrehajtott eutanázia bevezetésével, hanem azt, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a gyógyíthatatlan betegek öngyilkosságában való segítségnyújtás ne legyen bűncselekmény.

Karsai Dániel kezdeményezései ismét szabadjára engedték a halálba segítésről szóló vitát, ami nem először lángol fel Magyarországon – de most már egy olyan Magyarországon, ahol a közélet időközben olyan vonat lett, amin nincsen fék. Okkal lehetett attól tartani, hogy a fontos és érzékeny témával kapcsolatban is méltatlan, és ezúttal megbocsáthatatlan sárdobálás alakul ki. Egyelőre nem így lett. Annak ellenére, hogy az ügyvéd a strasbourgi bíróságon jogi képviselőként rendszeresen a magyar állam ellen futballozott, és lehet tudni, mennyire nem osztja a kormány világképét. És mivel a parlamentben a fideszes többség alkothat törvényt, most is ellenük futballozik. Sokan vannak, akiknek ezért a legdurvább lejáratás lett a jutalma – de most csend van, és visszafogottság. A "kilövési engedély" elmaradt. Talán azért is, mert nem csak emberi szempontból elfogadhatatlan, de politikai szempontból sem érné meg egy halálos beteg ellen fordítani a kommunikációs fegyverarzenált. Főleg úgy, hogy a magyar választók többsége minden létező felmérés szerint inkább támogatná, mint ellenezné a kegyes halál lehetőségét.

Az okok lényegtelenek abból a szempontból, hogy Karsai ügye kapcsán a magyar közélet rég nem látott kegyelmi állapotba került. Empatikus egyházi megszólalókat hallgatnak türelmesen vallástalan emberek. A Fidesz képviselője leül beszélgetni Karsai Dániellel és a hozzá csatlakozó, más ALS-ben szenvedő érintettekel. A Momentum képviselője arról beszél, hogy másképp gondolkodnak a kérdésről, mint a kormánypárt, de tiszteletben tartják az ő világnézetüket is. Karsai Dániel ebben jó példával jár elől, következetesen, méltósággal, mások érzékenységébe nem beletiporva képviseli saját magát. Többször kiemelte: örül a párbeszédnek, ami az ügy kapcsán kialakult. Magyarország hálás lehet neki ezért. A rövidke kegyelmi állapot nyilvánvalóan nem változtatja meg a groteszk közéleti viszonyokat. De elhozhatja a felismerést, hogy a vonaton mégis van fék. Hátha megmarad belőle valami a fejekben.