Vakcinaviták

Vakcinaviták

Koronavírus-vakcina, illusztráció (Forrás: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy tavasszal az egész világ a felsőlégúti vírusfertőzések tudora lett, úgy vált mostanra mindenki a különféle oltóanyagok szakértőjévé. Életünk során ugyan számtalan kötelező, illetve szabadon választható védőoltást adattunk be magunknak, de most hirtelen elkezdtek minket érdekelni a részletek is. Így nemcsak a gyártók kibeszélésébe futhatunk bele a kommentmezőkben, de már a hatóanyagokat és potenciális mellékhatásokat elemzik ki az olvasók. Ami akár még pozitív is lehetne, ha valóban a nagyobb tájékozottság felé vinne mindez. Viszont sajnos most is azt tapasztalni, mint a koronavírus kapcsán: dőlnek az ellentmondásos információk és megfejtések, amitől csak még inkább elveszve érezzük magunkat.

Itt ez a frissen létrehozott kormányzati vakcinahonlap, ahol előzetesen lehet regisztrálni az oltásra. A hét elején megtettem én is, de eddig nemigen kaptam visszajelzést, sem hírlevelet vagy bármi mást. (Most azért leellenőriztem a spamek között is.) Aztán megírták, hogy az adatok gyanúsan Rogán Antal-közelben landolnak. Majd kiderült, hogy ez csak előzetes igényfelmérés. Vagy mégsem? Egyszer majd felhívnak, hogy akkor mehetek a kerületi oltóközpontba? Legalább attól nem kell tartanom, hogy elkezdik küldeni a CÖF hírlevelét, illetve a Fidesz kampányleveleit, hiszen azokat évek óta kapom.

Aztán elolvashattuk, hogy nem lehet majd választani az egyes oltóanyagok között. De később ezt cáfolták. Illetve hát úgy cáfolták, hogy nem cáfolták. Hogy micsoda? A Koronavírus Sajtóközpont szerint álhír terjesztésének tényállása forog fenn, ugyanis nem választható a vakcina. Akkor jó.

Közben érdekes hírek érkeztek az orosz oltóanyagról is. Az alapján, hogy két hónapig nem lehet vakcináció előtt-után-alatt alkoholizálni, nagyon úgy tűnt, vodkakedvelő testvéreink ezt az anyagot inkább exportra szánhatják. A Moscow Times közben megírta, hogy sokan szkeptikusak, de kénytelenek az orvosok a Szputnyik-V-t választani. Eközben vannak olyan hangok, miszerint kötelezővé kéne tenni az oltást, és sejthető, hogy hamarosan egy sor szolgáltatásnál előnyt jelent majd a beoltottság.

Egyébként valóban érdekes felvetés: azok után, hogy mindenféle súlyos korlátozó intézkedés kötelező és büntetés terhével sújtott, a járványhelyzetet talán megoldó oltás miért önkéntes? Nem mondom, hogy tegyék kötelezővé, na de engem a kijárási korlátozásról vagy étteremzárról sem kérdeztek meg. Egy több hónapos kijárási tilalomnál és gazdasági zárnál pedig egy alaposan bevizsgált oltóanyag azért kevésbé tűnik kockázatosnak. Az oltóanyaggal szembeni szkepticizmust viszont sajnos csak növeli a hír- és kommentárzaj, miközben elemi érdek lenne, hogy a lehető legtöbben oltassák be magukat. Immunitás elvégre jelenleg csak kétféleképpen szerezhető, ha pedig túl akarunk jutni ezen az egészen, szükség lesz arra az oltásra.