Taktikázó ügyészből alelnök-jelölt: kicsoda Kamala Harris?

Taktikázó ügyészből alelnök-jelölt: kicsoda Kamala Harris?

Kamala Harris demokrata párti kaliforniai szenátor az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségéért kezdeményezett kampányának hivatalos nyitórendezvényén szülővárosában, a kaliforniai Oaklandben 2019. január 27-én (Fotó: MTI/EPA/D. Ross Cameron)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ott volt az esélyesek között, elsőre mégis talán meglepetés lehet, hogy a jamaikai-indiai származású Kamala Harrist választotta alelnöki jelölttársul a demokraták elnökségre pályázó kihívója, Joe Biden. Barack Obama egykori alelnöke ugyanis amellett, hogy beváltotta korábban rebesgetett ígéretét, azaz, hogy egyrészt nőt, másrészt színes bőrű politikust választ partnerének, olyasvalakit emelt be a kampányába, aki egyébként a jelöltségért folyó legelső viták egyikén éles kirohanást intézett ellene. Nem csoda, hogy korábban a visszavonulás óta ritkán megszólaló Harry Reid, a demokraták volt vezetője, volt nevadai szenátor is úgy nyilatkozott, kevéssé esélyes az, hogy Biden Harrist válassza.

Harris szerepelt Biden lehetséges alelnökéről szóló nagy összeállításunkban is, ám, ahogy akkor írtuk, nem ő számított az első számú favoritnak, így jelölése elsőre meglepő is lehet. Ha azonban azt nézzük, hogy talán az egyik legismertebb és legjobb előélettel bíró választásnak számít, már is kevésbé váratlan a szenátorasszony kijelölése. A kaliforniai Oaklandban született 55 éves politikus – ahogy írtuk róla – országosan ismert volt már a 2020-as demokrata előválasztáson való indulása előtt is, ráadásul szenátorként komoly törvényhozási tapasztalattal bír, amit több, korábban rebesgetett számításba vett jelölt sem mondhat el magáról.

Az indiai anyától és jamaikai apától született Harris lassan két évtizedes vezető ügyészi tapasztalattal bír: 2004 és 2011 között előbb San Francisco, majd – első színes bőrű nőként – 2011 és 2017 között Kalifornia legfőbb ügyészeként tevékenykedett, majd innen került be a szenátusba. Érdekes ugyanakkor, hogy korábban nem bírta az erős kaliforniai demokrata lobbi támogatását, de a demokraták progresszív szárnya sincs vele igazán kibékülve, amiért többek között ellenzi a marihuána legalizációját, és nem támogatja a halálbüntetés eltörlését sem. Szó mi szó, ez utolsót maga Joe Biden se támogatja, így ebben a kérdésben egyértelmű partnerre talált. De a demokrata progresszívek nyomásával szemben abban is egyet értenek, hogy nem kell túlságosan megnyirbálni a rendőrségi költségvetéseket a szociális programok javára.

– Harris esetében egyértelmű, hogy ambicionálja az elnöki pozíciót, és Biden nem riválist, hanem, ha úgy adódik, előrelépésre kész csendestársat szeretne magának választani – írtuk róla. A magát „progresszív ügyészként” definiáló politikus teljesítményét ugyanakkor érték kritikák. Amikor még az elnökjelöltségért küzdött, a San Francisco-i Egyetem jogászprofesszora, Lara Bazelon vette górcső alá, kihangsúlyozva: mégsem annyira progresszív ő, mint ahogy állítja, hiszen többek között olyan témák elől tér ki, mint a drogkérdés, a rendőrségi reform, vagy a tévesen meggyanúsítás témája.

Harris ezzel szemben a balos vonásait igyekezett kiemelni. Például azt, hogy ő volt az első, aki azt kérvényezte a kaliforniai igazságügyi tárcától, hogy a különleges ügynökök viseljenek magukon testkamerákat, ahogy azt is, hogy 2014-ben OpenJustice címen egy mindenki által kutatható nyílt bűnügyi adatbázist indított útjára.

A csípős és kemény kérdezési stílusa miatt kedvelt Harrist egyébként többen csak a „rendőrként” emlegetik, akinek a bűnüldözési rendszerben eltöltött hosszú évek alatt begyűjtött tapasztalatait az ingadozó, világos pártpreferencia nélküli szavazók között kamatoztathatják, onnan is begyűjtve potenciális voksokat Biden számára. Emellett azt ígérte, a származásából adódóan szószólója lesz azoknak, akik a társadalom perifériájára kerültek.

Biden bejelentését követően a demokraták több prominense is történelminek nevezte Harris jelölését. Biden egykori főnöke, Barack Obama volt elnök szerint egykori alelnöke „nagyon jól” döntött. Harris „ideális partner lesz ahhoz, hogy segítsen (neki) megküzdeni az Amerikát jelenleg és a következő években érő, igazi kihívásokkal” – írta az MTI által is idézett közleményében.

Amy Klobuchar, minnesotai szenátor – aki maga is indult a Demokrata Párt elnökjelöltségéért, és jó ideig a potenciális alelnökjelöltek között szerepelt – a republikánus közeli Fox televíziónak Harris felkészültségét és politikai tapasztalatait emelte ki. A korábban szintén lehetséges alelnökjelöltként emlegetett afroamerikai Stacey Abrams, a Twitteren közzétett bejegyzésében együttműködést ígért „a Biden-Harris-párosnak”, és méltatta, hogy Joe Biden „az ország minden sarkára odafigyel”. Gratulált Harrisnak az alelnökjelöltségért versenyben volt többi politikusnő is. Susan Rice, Obama afroamerikai volt nemzetbiztonsági tanácsadója „kitartó és úttörő politikusnak” nevezte a kaliforniai szenátort, Karen Bass képviselő pedig a Twitteren Harris igazságért folytatott küzdelmét dicsérte.

Hillary Clinton, az Obama-kormányzat volt külügyminisztere és a demokraták 2016-os Trumppal szemben alul maradó elnökjelöltje ugyancsak a Twitteren azt írta: Harris „már bizonyította, hogy milyen hihetetlen vezető és közszolga”.

Donald Trump keddi sajtókonferenciáján újságírói kérdésre radikális baloldalinak nevezte Kamala Harrist. Az elnök felidézte a szenátornő szerinte agresszív és „nagyon komisz” viselkedését Brett Kavanaugh főbíró meghallgatásán. De felidézte azt is, hogy az előválasztások során Harris többször is rasszistának nevezte Bident és „tiszteletlen volt vele”.

Katrina Pierson, Trump kampánytanácsadója közleményt adott ki, amelyben „hamisnak” nevezte Harrist. Mint írta, Harris „vidáman magáévá tette a radikális baloldal elképzeléseit, több ezermilliárd dollárt kitevő új adók bevezetésére és az egészségbiztosítás – Medicare for All – Bernie Sanders által meghirdetett államosítására szólított fel”. Pierson szerint Harris jelölése a „bizonyíték arra, hogy Biden csak egy üres váz, amely a baloldal radikálisainak szélsőséges programjával van tele”.

Harris egyébként férjnél van, 2014-ben ment hozzá Douglas Emhoff ügyvédhez, akivel a férfi korábbi házasságából született két gyerekét közösen nevelik.