Egyre biztosabb: félig magyar lehet az új amerikai külügyminiszter

Egyre biztosabb: félig magyar lehet az új amerikai külügyminiszter

Pete Souza, a Fehér Ház hivatalos fotósának felvétele az úgynevezett Situation Room-ban, vagyis a műveleti szobában 2011. május elsején, helyi idő szerint délután 4 óra 5 perckor készült – a feszült figyelem annak köszönhető, hogy amerikai kommandósok Afganisztában éppen likvidálják Oszama bin Ladent. Hátul, az ajtó előtt világoskék ingben Antony Blinken. A kép bal oldalán Joe Biden akkori alelnök és Barack Obama, az USA akkori elnöke. Fotó: White House

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt várhatóan Antony Blinkent nevezi majd meg külügyminiszter-jelöltjéül – közölte az MTI a Bloomberg News hírügynökség vasárnapi értesülését. Internetes honlapján hétfőre virradóra a The New York Times is azt jelentette, hogy Biden Blinken mellett dönt. A lap „a globális szövetségek” híveként írta le Blinkent, megjegyezve, hogy ő Joe Biden legközelibb külpolitikai és nemzetbiztonsági tanácsadója.

Az 58 éves Blinken 2015 és 2017 között külügyminiszter-helyettes, azt megelőzően pedig Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese volt. Pályáját Bill Clinton kormányzata idején kezdte a külügyminisztériumban.

Lapunk már korábban megírta, hogy amerikai értesülések szerint Joe Biden kampánya külpolitikai tanácsadója kapja meg ezt a posztot.

Antony Blinken félig magyar származású, édesanyja, Judith révén. Apja, Donald Blinken 1994 és 1998 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt. Ami Orbán Viktornak rossz hír: a leendő külügyminiszter apja és mostohaanyja jelentősen támogatta és ma is támogatja a Nyílt Társadalomért Archívum (OSA) létrehozását a budapesti CEU-n, így az intézményt ma is Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívumnak hívják. Köztudomású, hogy a CEU-t az Orbán-kormány üldözte el Budapestről, viszont az archívum egyelőre nem költözött Bécsbe, az ötödik kerületi Arany János utcában működik ma is.

A közlést sem Biden munkatársai nem kommentálták, sem Antony Blinken.