Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

A Vatikán nem bocsátja el dolgozóit a járványhelyzetben

Szerző: | 2020. december 21., 22:00 | Külföld

Ferenc pápa Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) szóló áldást mond az üres vatikáni Szent Péter téren 2020. március 27-én (Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem terveznek elbocsátásokat a koronavírus-járvány teremtette vészhelyzetben, amely a pápai állam kasszáiban is jelentős hiányt okozott – mondta Ferenc pápa hétfőn, amikor Vatikánváros világi dolgozóit fogadta. Ezzel egy időben fertőzéses tünetekkel kórházba szállították a pápa egyik legközelebbi munkatársát – jelentette tudósításában az MTI. Konrad Krajewski bíborost tüdőgyulladással kezelik a Vatikántól nem messzi Gemelli-kórházban. Az 56 éves lengyel érsek Ferenc pápa egyik legközelebbi munkatársának számít: a pápai alamizsna hivatalt vezeti, amely a szegényeket segíti.

HIRDETÉS - AIP

Ferenc pápa a koronavírus-járvány okozta egészségügyi-gazdasági válságról beszélt a Vatikánváros világi dolgozóinak és családjuknak tartott hagyományos karácsony előtti audiencián. A pápa kijelentette, hogy „senkinek sem kell elhagynia munkahelyét, senkit sem teszünk utcára”.

Vatikánvárosban mintegy 4800 egyházi és világi személy dolgozik. Utóbbiak száma meghaladja a háromezret: köztük vannak a vatikáni hivatalok dolgozói, a Szent Péter-bazilika és a Vatikáni Múzeum őrei, a Vatikáni Rádió, a pápai posta, gyógyszertár és számos más hivatal, valamint szolgáltatás munkatársai. A bérkifizetések egyik fő forrásának a Vatikáni Múzeum bevételei számítanak, amelyektől az idén majdnem teljesen elestek a múzeum március és június közötti, majd novembertől ismét bevezetett bezárása miatt. Olasz gazdasági napilapok 53 millió euróra számolták a pápai állam idei bevételkiesését, a jövő évit pedig 135 millió euróra teszik.

A katolikus egyházfő a kúrián dolgozó bíborosokat is fogadta. Évértékelő beszédében azt mondta, hogy az idei karácsony a pandémia, az egészségügyi, gazdasági, társadalmi és egyházban is tapasztalt válság karácsonya, amely válogatás nélkül az egész világot sújtotta. Úgy vélte, a járványhelyzet nem csak erőpróbát képvisel, hanem lehetőséget is ad a „megtérésre, az eredeti értékek visszaszerzésére”. Ferenc pápa a civilekkel közös találkozó végén a dolgozók első sorban ülő kisgyerekeihez ment, és hónapok óta először még a szájmaszkot sem viselt.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Ferenc pápa, koronavírus, koronavírus-járvány, Vatikán


Szilágyi Áron, a legnagyobb kardvívó

Szilágyi Áron, a legnagyobb kardvívó

Harmadik egyéni aranyérmét szerezte Tokióban, amivel történelmet írt. A kardvívás a múlt században hat évtizedig igazi magyar sportág volt, Szilágyi Áronnak köszönhetően ismét az lett.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?

Az élet meg minden podcast – Zubreczki Dávid

Pin It on Pinterest