Az Európai Bizottság is engedélyezte a Moderna vakcináját

Az Európai Bizottság is engedélyezte a Moderna vakcináját

Anthony Faucit, az amerikai Országos Allergia- és Fertőzőbetegség-kutató Intézet igazgatóját beoltják a Moderna vakcinájával (Fotó: NIH/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság szerdán feltételes forgalombahozatali engedélyt adott az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagának; ez a SARS-Cov-2 koronavírus által okozott betegség (Covid-19) elleni második vakcina, amelynek tömeges alkalmazása megkezdődhet az Európai Unióban – adja hírül az MTI.

A Moderna mRNA-1273 néven ismert vakcinája egyéves feltételes alkalmazásához a pozitív ajánlást szerdán adta meg az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA), véleménye szerint ugyanis az oltóanyag hatékony az új típusú koronavírus ellen.

Várható volt, hogy az EMA ajánlása után nagyon gyorsan lép majd az Európai Bizottság. Ily módon már két koronavírus elleni vakcinával lehet oltani az Európai Unión belül, a Pfizer/BioNTech vakcinája mellé felsorakozott a Modernáé is.

A Moderna november 30-án nyújtott be forgalomba hozatali engedély iránti kérelmet az EMA-hoz. Az Európai Bizottság szintén november végén hagyta jóvá a vállalattal kötött oltóanyag-beszerzéséről szóló szerződést, amely lehetővé teszi, hogy az Európai Unió az összes tagállama nevében első körben 80 millió adag oltóanyagot vásárolhat, és további 80 millió adagot igényelhet.

Az oltóanyagból – az ATV értesülése szerint – a magyar kormány is tekintélyes mennyiséget, 1 744 000 adagot foglalt le az unión keresztül. Vagyis éppen a közösségi segítséggel rendelt 17,5 millió vakcina tizedéről van szó ebben az esetben. Azt egyelőre nem tudni, mikor, milyen ütemezésben érkezik hazánkba a Moderna oltóanyaga.

Fontos tudni, hogy a Pfizer mellett a Moderna is mRNS-alapú oltás, amely tévhitekkel ellentétben nem avatkozik be az ember genetikai működésébe. Az oltás során csupán a tüskefehérjét leíró üzenőgén jut be a szervezetbe, amelyet lipid nanorészecskékkel juttatnak be. A sejtek természetes működésük során elkészítik a tüskefehérjéket, amely immunválaszt vált ki a szervezetben. Ily módon tehát nem a vírus, csak annak egy kis részlete termelődik, így a nincs lehetőség a betegség kialakulására.

A Moderna technológiája valamivel kedvezőbb a tárolás szempontjából, mint a Pfizeré, így nem kell a vakcinának -70 Celsius fok, hanem 6 hónapig -20 fokon eláll.

Címkék: koronavírus, Moderna