A jobboldal áll jól egy hónappal az olasz választások előtt

A jobboldal áll jól egy hónappal az olasz választások előtt

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Giorgia Meloni, a jobboldali-populista Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője az Atreju nevű rendezvényen, az FdI párttalálkozóján Rómában 2019. szeptember 21-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szeptember 25-i parlamenti választások előtt egy hónappal végzett közvélemény-kutatásokban az Olasz Testvérek (FdI), a Liga és a Hajrá, Olaszország! (FI) jobboldali szövetsége megközelíti az ötven százalékos támogatottságot.

A legfrissebb adatokat az AdnKronos hírügynökség közölte a Demopolis intézet felmérései alapján szerda este. A számok azt mutatják, hogy a legnagyobb párt az FdI Giorgia Meloni vezetésével. A párt 24 százalékon áll, megelőzve a 22,6 százalékkal szereplő balközép Demokrata Pártot (PD). Más felmérésekben az FdI megközelíti a 25 százalékot, miközben a PD alig lépi túl a húszat.

A közvéleménykutatók között abban teljes az egyetértés, hogy ha most lennének a választások, az FdI, a Liga és az FI, valamint más kisebb jobboldali pártok alkotta szövetség nyerne. A koalíció ereje a felmérések többségében túllépi a 49 százalékot, de az óvatosabb mérések szerint is 46-48 százalék között teljesít. A PD vezette baloldali szövetség harminc százalékon áll.

A  harmadik legnagyobb párt a Matteo Salvini vezette Liga, a Demopolis adatai szerint 14,5 százalékkal. A Silvio Berlusconi vezette FI túllépi a tíz százalékot. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) támogatottsága 11 százalék körüli értéket mutat.

Az új centrum - amelyet a Carlo Calenda vezette Akció párt és a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) hozott létre - nem éri el az öt százalékos támogatottságot. A Demopolisnak nyilatkozók 67 százaléka mondta azt, hogy elmegy szavazni, ami az öt évvel ezelőtti parlamenti választások részvételi arányához képest 6 százalékpontos csökkenést mutat. A szavazásra jogosultak ötöde bizonytalannak vallja magát.

Az Emg intézet szerint tíz olaszból hatot az ország gazdasága mellett mindenekelőtt saját anyagi helyzete foglalkoztatja. Az nyeri a választást, aki meg tudja nyugtatni a lakosságot a növekvő inflációval és rezsiköltségekkel szemben - nyilatkozta Fabrizio Masia, az Emg képviselője. Szeptember 25-én több mint 50 millió olaszt várnak az urnákhoz. Ez lesz az első alkalom, hogy a 18 év felettiek a képviselőház mellett a szenátus tagjait is megválaszthatják, mivel mostanáig a felsőházi mandátumok odaítélésében csak a 25 év feletti választók vehettek részt.

A 2018-as választási reform szerint a mandátumok harmadát az egyéni jelöltek között, kétharmadát arányos rendszerrel osztják szét a pártokra leadott voksok alapján. A 2020-ban bevezetett reform értelmében a következő parlamentnek a korábbi 945 helyett csak 600 tagja lesz. A pártoknak a bejutáshoz túl kell lépniük a 3 százalékos küszöböt, a pártszövetségeknek pedig a tíz százalékot.

(MTI)