Aki halálba ment a Tisztítótűz elől

Aki halálba ment a Tisztítótűz elől

Az emlékezés mécsesei január 3-án Pozsonyban (Fotó: Lucansky emlék-Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Forrnak az indulatok Szlovákiában, miután Milan Lucansky volt országos rendőrkapitány öngyilkos lett a börtöncellájában, majd belehalt sérüléseibe. Egyesek szerint politikai megrendelésre került vizsgálati fogságba a volt rendőrfőnök, akinek korábban óriási érdemei voltak a szlovák maffia elleni harcban. Mások azt is kétségbe vonják, hogy Lucansky valóban öngyilkos lett volna, szerintük a férfi néhány héttel korábbi szemsérülését is a fogva tartók okozták. És végül megint mások úgy látják, hogy a gyanúsítás igenis megalapozott volt, és a rendőrtábornok az igazságszolgáltatás elől végső elkeseredésében menekült a halálba. De ki is volt valójában Milan Lucansky?

A poprádi születésű férfi 1989-ben kezdett a rendőrségnél, ahol folyamatosan lépdelt előre a ranglétrán. Viszonylag gyorsan országos hírnévre tett szert, mert a média gyakran kérdezte őt szakértői minőségében a különböző maffiaügyekről, amelyek a Meciar-korszakban kiugróan megszaporodtak. Lucansky munkájának gyümölcse tizenöt évvel később ért be igazán, amikor kinevezték a szlovákiai szervezett bűnözés elleni küzdelem felderítési osztályának vezetőjévé. A legnagyobb elismerést az jelentette, hogy 2018-ban megtették országos rendőrfőkapitánnyá, miután Tibor Gasparnak távoznia kellett posztjáról. Elődje ellen ugyanis súlyos korrupciós vádak merültek fel, ráadásul a Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása óta tartó tüntetéssorozat egyik legfőbb követelése éppen az ő elmozdítása volt. Így Lucanskyra maradtak mindazok a súlyos büntetőügyek, amelyek az elmúlt egy évtizedben többször is előkerültek, és hatalmas felzúdulást váltottak ki északi szomszédunknál.

A februári szlovákiai választások előtt már többen felvetették, ha Igor Matovic valóban be akarja tartani az ígéretét, miszerint megtisztítja a korrupciótól Szlovákiát, akkor a rendőrségnél is rendet kell tennie. Lucansky ezt nem várta meg, ezért júniusban beadta a felmondását arra hivatkozva, hogy nem élvezi a belügyminisztérium vezetésének bizalmát, de a tárcavezető sem élvezi az övét. Emellett jelezte: nem akar felelősséget vállalni azért, hogy a belügyminisztérium átpolitizálja a rendőrséget, ami komoly visszalépést jelent a múltba.

Ezt követően kezdődött meg a Tisztítótűz nevű rendőrségi akció, amelyben azóta több neves szlovákiai rendőrségi vezetőt őrizetbe vettek, többek között Tibor Gaspart is. Így került sorra Lucansky, akit azzal gyanúsítottak meg, hogy 510 ezer eurónyi csúszópénzt fogadott el azért, hogy szemet huny Frantisek Böhm volt titkos ügynök, valamint a Takác-féle bűnbanda tetemes adócsalásai felett. A vizsgálati fogságba ideje alatt a férfinak szemproblémái lettek, ezért át kellett vinni egy kórházba, hogy megműtsék. Egyes lapok tudni vélték, hogy az exfőrendőr súlyos összetűzésbe keveredett a börtönben, mások viszont balesetnek tulajdonították a sérülést. December 30-án aztán jött a hír: Lucansky magánzárkájában a lepedőjét és a melegítőjét használva öngyilkos lett, és bár megpróbálták megmenteni az életét, ez nem sikerült.

Ahogy az várható volt, a tragikus esetből azonnal politikai ügy lett, amelynek első számú hangadója Robert Fico, a Smer vezetője. A politikus azonnal közzétett egy videót, amelyben jelezte, hogy az előző kormány letartóztatott tisztviselői valójában politikai foglyok, szerinte mindezt Matovic akarta így, aki visszaél a hatalmával. Orbán Viktor egykori politikai szövetségese ezután még egy egészen elképesztő öszszeesküvés-elmélettel is előállt: szerinte az új szlovákiai igazságügyi miniszter mögött az amerikai milliárdos, Soros György áll. Zuzana Caputová köztársasági elnök azonban inkább nyugalmat kért az érintettektől. Az államfő Lucansky emberi tragédiájának nevezte a halálesetet. Caputová nem szeretné, ha az ügyet egyesek politikai nyomásgyakorlásra használnák fel annak érdekében, hogy lezárják azon ügyek vizsgálatát, amelyekben az egykori rend őrfőnök érintett lehetett.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2020/2 számában jelent meg január 8-án.