Támadástól tartanak Biden beiktatásán

Támadástól tartanak Biden beiktatásán

Az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épülete, a Capitolium naplementekor, 2020. november 30-án. MTI/EPA

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Átvilágítják azt a mintegy 25 ezer Washingtonba vezényelt katonát, akik az új elnök beiktatásának biztonságát felügyelik majd, mivel egy esetleges belső támadástól tartanak. Az egész Egyesült Államokban megerősített biztonsággal készülnek írta hírügynökségi tudósítások alapján a Szabad Európa.

Ryan McCarthy, szárazföldi hadseregért felelős államtitkár elmondta, tudatában vannak egy esetleges belső támadás veszélyének, és figyelmeztették a tiszteket, hogy figyeljenek oda az egységeikben felmerülő problémákra. McCarthy azt mondta, hogy a tisztek eddig nem jelentettek semmilyen fenyegetésre utaló jelet.

A január 20-ai beiktatási ceremóniának otthont adó Washington fővárost soha nem látott léptékű biztonsági intézkedések alá vonták, miután január 6-án Donald Trump szimpatizánsai megrohamozták a Capitoliumot és megpróbálták megakadályozni, hogy hitelesítsék az Elektori Kollégium szavazatait és ezzel Joe Biden választási győzelmét.

Amellett, hogy katonákat vezényeltek Washingtonba, a városközpont nagy részét lezárták és egy szögesdróttal megerősített drótkerítést vontak a Capitolium köré. A Nemzeti Gárda terepmintás egyenruhát viselő egységei járőröznek a környéken.

Több államban is kérvényezték, hogy a Nemzeti Gárda is segítsen a helyi törvényhozás épületeinek a védelmében, és fizikailag is megerősítették a helyi capitoliumokat az esetleges zavargásoktól tartva. Január 17-én néhány helyen az utcára vonultak Trump támogatói, de az eseményeken jóval több volt a rendőr, mint a résztvevő.