A Pfizer már a gyerekeken teszteli a vakcináját

A Pfizer már a gyerekeken teszteli a vakcináját

2020. november 9-én közreadott kép a Pfizer multinacionális gyógyszergyártó cég logójáról a vállalat New York-i székházában 2015. november 23-án (Fotó: MTI/AP/Mark Lennihan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkezdte a koronavírus elleni vakcinája tesztelését a 12-15 éves gyerekek körében – árulta el az amerikai gyógyszergyártó cég a CNN-nek.

A tesztelésen 2259-en vesznek részt, a toborzást már tavaly októberben elkezdték. A cég egyelőre nem tudja, hogy mikor állnak majd rendelkezésre használható adatok a tesztelésből. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) egyelőre csak a 16 éven felüliek esetében adta meg a sürgősségi forgalomba hozatali engedélyt a Pfizer-vakcinára, az Egyesült Államokban nincs is olyan oltóanyag, amelyet már leteszteltek volna gyerekekre.

Eközben egyre több ország kezd kiakadni a Pfizer vakcinagyártásának zavarai miatt: Kanada már csütörtökön elkezdett nyugtalankodni, mert a jövő héten nem szállít az országnak a cég.

Lengyelország – csakúgy mint Olaszország – egyenesen jogi lépéseket vesz fontolóra, ha a Pfizer nem pótolja az első negyedév folyamán a jelenleg csökkentett szállítmányait. A németek is idegesek, a magyarok szerint jogilag nem támadható a cég a késésekért. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a legutóbb Kormányinfón elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériumában tanulmányozták az Európai Bizottság által ellenjegyzett szerződést, s a tárca szakértői arra jutottak, hogy a megállapodás nem ad lehetőséget a szállítói felelősség megállapítására.

Legutóbb Brüsszel is megszólalt, és magyarázatot kért a vállalattól a vakcinák tervezett jövő heti uniós szállításának késedelmével kapcsolatban.

A Pfizer a múlt héten jelezte, hogy a jelenlegi gyártókapacitással nem bírja tartani az ütemet. Ezért február elejéig ideiglenes fennakadások lehetnek a szállítmányokban, egyúttal hangsúlyozta, hogy a belgiumi üzem bővítése következtében jelentősen nőnek majd gyártókapacitásaik.