A bevándorlók egy része áttörte a lengyel-fehérorosz határt

A bevándorlók egy része áttörte a lengyel-fehérorosz határt

A lengyel nemzetvédelmi minisztérium által közreadott videofelvételről készített képen migránsok a lengyel-fehérorosz határ fehérorosz oldalán, a lengyelországi Kuznica közelében 2021. november 8-án (Fotó: MTI/EPA/Lengyel nemzetvédelmi minisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vádak szerint Lukasenka fehérorosz elnök általa a lengyel határhoz utaztatott illegális bevándorlók két csoportja áttörte a határvédelmi kerítést, és bejutott Lengyelországba, számol be a 444.

Egy helyi rádió szerint több tucat emberről van szó, akik közül néhányat megállítottak, és visszafordítottak Fehéroroszországba, míg a többieknek sikerült elszökniük.

A Fehéroroszoroszággal határos uniós tagállamok keleti határaira hónapok óta egyre több illegális bevándorló érkezik, a legtöbben Irakból. A vádak szerit Lukasenka fehérorosz elnök szándékosan utaztatja a bevándorlókat a nyugati határra, hogy így vágjon vissza az EU-nak a rendszere ellen hozott büntetőintézkedések miatt.

Jelenleg is több ezer ember várakozik a lengyel-fehérorosz határ keleti oldalán, hogy újra megpróbálják áttörni a kerítést. A lengyel kormányfő arról beszélt, hogy a helyzet az egész EU stabilitását fenyegeti, és a háttérben Putyin orosz elnök irányítja Lukasenkát.

Mint tegnapi cikkünkben írtuk, a Belarusz felől érkező migránsáradat 2021 júniusában kezdődött, amikor Minszk megkezdte a közel-keleti migránsok szervezett szállítását előbb a litván, majd a lett és lengyel határszakaszra. Ezzel párhuzamosan Lukasenka bejelentette, hogy felfüggeszti az unióval tavaly kötött, a migránsok visszafogadására vonatkozó megállapodást, ami tovább borzolta a kedélyeket. Majd nem sokkal később világos lett, hogy a belarusz kormány nem csupán megkönnyítette a közel-keleti migránsok beáramlását, hanem tevékenyen is segíti a Nyugat-Európába igyekvő bevándorlókat.