A Fehér Ház szerint Putyin általános mozgósításra készül

A Fehér Ház szerint Putyin általános mozgósításra készül

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Házban 2021. március 12-én (Fotó:
MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója szerint Oroszország hamarosan bejelenti az általános mozgósítást azért, hogy növelni tudja az Ukrajnában harcoló csapatok létszámát – írja a Portfolió.hu.

Sullivan az amerikai titkosszolgálathoz eljutott információkra hivatkozva állítja azt, hogy a Kreml hamarosan bejelentheti az általános mozgósítást. Oroszországnak megközelítőleg két millió főnyi tartalékos katonája van, akiknek a parancs kézhezvétele után haladéktalanul jelentkezniük kell szolgálatra.

Az orosz csapatok az elmúlt hetekben súlyos veszteségeket szenvedtek Ukrajna északkeleti területein, ahol az ukrán csapatok az elmúlt hetekben ellentámadást indítottak, és több települést visszafoglaltak, többek között a szakadár oroszok által lakott megyékben is. 

Mint megírtuk, kedden jelentették be, hogy szeptember 23. és 27. között referendumot tartanak az Oroszországhoz való csatlakozásról a Moszkva-párti szeparatisták által önhatalmúlag kikiáltott, úgynevezett Luhanszki és Donyecki Népköztársaságban, illetve Herszon régióban. Kedden az Együtt vagyunk Oroszországgal mozgalom ugyanilyen kéréssel fordult Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatt álló részének vezetőjéhez.

A Kreml az összehangoltnak tűnő bejelentést követően azonnal támogatásáról biztosította az érintett régiók kormányzatának terveit. 

Ezután nem sokkal terjedt el a hír, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan este beszédet intéz az orosz lakossághoz. Kreml-közeli forrásokból úgy értesült ugyanis az orosz RBK hírcsatorna, hogy az orosz elnök a Luhanszk, Donyec, Zaporizzsja, illetve Herszon megyékben történő „népszavazásokról” fog beszélni, melyek eredményeképp ezeket az Oroszország által részben vagy teljesen megszállt ukrán régiókat az Orosz Föderációhoz csatolhatják.

Elemzők nem zárták ki, hogy az orosz elnök egyben általános mozgósítást és hadiállapotot is bejelenthet.