Napokon belül „népszavazást” tarthatnak a szakadár oroszok Luhanszkban és Donyeckben

Napokon belül „népszavazást” tarthatnak a szakadár oroszok Luhanszkban és Donyeckben

Holttestet ásnak ki egy ház romjai alól mentők és önkéntesek a kelet-ukrajnai Luhanszki területen fekvő Liszicsanszk ellen végrehajtott orosz légitámadás után, 2022. június 16-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptember 23. és 27. között népszavazást tartanak a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságban az Oroszországhoz való csatlakozásáról – közölték kedden a két délkelet-ukrajnai szakadár régió kormányzatai.

Mint az MTI emlékeztet, a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság társadalmi kamarája hétfőn kezdeményezte a saját regionális vezetőjénél a referendum kiírását. Kedden hasonló kezdeményezés történt a dél-ukrajnai Herszon megyében is, és ugyanezen a napon a zaporizzsjai Együtt vagyunk Oroszországgal mozgalom egy melitopoli lakossági fórumon ugyanilyen kéréssel fordult Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatt álló részének vezetőjéhez. 

Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője azzal a kéréssel fordult Vlagyimir Putyinhoz, hogy a népszavazás pozitív eredménye esetén az entitás gyorsított eljárással válhasson az Oroszországi Föderáció jogalanyává. Pusilin szerint az „újraegyesülést”, amely szerinte „a történelmi igazságosság helyreállítását” jelenti, „sok millió orosz várja”.

Hasonló folyamodványt helyezett kilátásba Vlagyimir Szaldo, az orosz megszállás alá került Herszon megye katonai és polgári adminisztrációjának vezetője is, aki bejelentette, hogy a régióban önkéntes zászlóaljakat fognak alakítani az Ukrajna ellen indított „különleges hadművelet” támogatására.
„A tartós béke, a rend fenntartása és a stabil jövő biztosítása a gyerekeink számára csakis az Oroszországi Föderációval együtt lehetséges” – mondta Szaldo.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlamenti alsóház elnöke kijelentette, hogy ha a Donyec-medence régiói „közvetlen akaratnyilvánításukon” úgy döntenek, hogy Oroszországhoz kívánnak csatlakozni, akkor az orosz parlament támogatni fogja ebben őket.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese Telegram-bejegyzésében arról írt, hogy a donbászi népszavazások nemcsak Oroszország, hanem az egész világ jövőjét megváltoztatják, mert az orosz alkotmány módosítása után Oroszország egyetlen jövőbeli vezetője, egyetlen hivatalnok sem lesz képes visszafordítani ezeket a döntéseket.

Eközben épp a luhanszki és a donyecki régióban dúlnak a legfontosabb harcok az orosz és az ukrán erők között, utóbbiak sikerekről is beszámolhattak az elmúlt napokban. Így például az ukrán fegyveres erők megsemmisítették az oroszok bázisát a luhanszki régióban lévő megszállt Kagyijivkában, valamint semlegesítették az orosz katonákat és hadi felszerelésüket a novoajdari erdőgazdaság területén. Az ukrán katonai hírszerzés információi szerint Luhanszk megyében az oroszoknak nem sikerült kényszerrel mozgósítaniuk a helybeli férfiakat. 

A Portfolió szerint ugyanakkor aggasztó törvényjavaslatokat fogadott el az orosz Duma: szigorítanák a hadiállapot ideje alatt elkövetett bűncselekmények büntetését, illetve az orosz haderőből való dezertálásnak, parancsmegtagadásnak büntetéseit, valamint kriminalizálják azt is, hogy ha valaki megadja magát az ellenségnek. Emiatt egyes szakértők arra gyanakszanak, hogy Oroszország mozgósításra készül.  

A Duma által első olvasatban elfogadott törvényeket még a felsőháznak és az elnöknek is jóvá kell hagynia.