A NATO megvédi Litvániát, ha Oroszország megtámadja

A NATO megvédi Litvániát, ha Oroszország megtámadja

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A NATO azonnal harcba lép Litvánia oldalán, ha Oroszország részéről támadás éri a balti államot. Erről Ned Price, az Egyesült Államok külügyi szóvivője beszélt keddi sajtótájékoztatóján. „Támogatjuk partnereinket az Észak-atlanti Szövetségben, a NATO 5. cikkelyének érvényessége, mely szerint ha egy tagállamot támadás ér, az a szövetség egésze elleni támadásnak minősül, megkérdőjelezhetetlen” – idézi a 444.hu a szóvivőt.

Mint arról lapunk is beszámolt, Litvánia a napokban jelezte, hogy korlátozni fogja az európai uniós szankció alá eső áruk vasúti forgalmát a kalinyingrádi orosz enklávé irányába. Az orosz külügy erre reagálva hétfő délután felszólította Litvániát, hogy azonnali hatállyal törölje el a vasúti áruforgalomra vonatkozó tilalmat, ellenkező esetben Oroszország „fenntartja magának a jogot megtorló lépések megtételére”, hogy ezzel megvédje a nemzeti érdekeit.

A balti állam ezt követően közölte, hogy a közúti szállításra is kiterjeszti a korlátozásokat, így Oroszországból már csak tengeri úton érhető el az enklávé.