A Prigozsin által eltávolítani kívánt orosz védelmi miniszter Ukrajnába látogatott

A Prigozsin által eltávolítani kívánt orosz védelmi miniszter Ukrajnába látogatott

Az orosz védelmi minisztérium által közreadott képen Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az orosz, iráni, szíriai és török védelmi miniszteri találkozón Moszkvában 2023. április 25-én (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter látogatást tett Ukrajnában, ahol találkozott az ott harcoló orosz csapatokkal – állította hétfőn a tárca a CNN szerint. Ugyanakkor sem a minisztérium, sem pedig az állami média nem közölte, a látogatás pontosan mikor történt. A közlemény szerint Sojgu a helyszínen meghallgatta az egyik katonai parancsnok beszámolóját „a jelenlegi helyzetről, az ellenség akcióinak természetéről és az orosz fegyveres csapatok harci feladatainak ellátásról”.

A látogatásról szóló bejelentést a minisztérium azt követen tette, hogy a Wagner zsoldoshadsereg vezére, Jevgenyij Prigozsin szombaton Ukrajnában harcoló csapatait Moszkva felé irányította, majd végül az orosz fővárostól 200 kilométerre jelezte, visszafordítja őket. Prigozsin az elmúlt hónapokban többször kritizálta Sojgut, illetve Valerij Geraszimov vezérkari főnököt, és eltávolításukat követelte. Szerinte ugyanis kritikán aluli teljesítményt nyújtanak az Ukrajna elleni katonai offenzíva kezelésében, és nem egyszer akadályozták, ellehetetlenítették a Wagner működését a frontvonalon.