Prigozsin leállítja a zsoldosait

Prigozsin leállítja a zsoldosait

A Concord sajtószolgálatának - a Wagner orosz zsoldoscsoport vezetőjéhez, Jevgenyij Prigozsinhoz köthető cég - Telegram-fiókján 2023. június 24-én közzétett felvételen látható, amint Jevgenyij Prigozsin (Fotó: AFP via Europress)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadta Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér a belarusz elnök, Alekszandr Lukasenka javaslatát, hogy állítsák le a zsoldos sereg fegyvereseinek mozgását Oroszország területén és tegyenek további lépéseket az eszkaláció ellen – a Guardian beszámolója szerint ezt közölte szombaton este a belarusz elnöki hivatal. A közlemény szerint Vlagyimir Putyin reggel tájékoztatta Lukasenkát az orosz helyzetről és megegyeztek abban, hogy utóbbi tárgyalásokat kezd Prigozsinnal. Az egyeztetések egész nap tartottak, és ennek eredményeként megállapodtak abban, hogy „Oroszország területén nem szabad véres mészárlást elkövetni”.

A portál szerint az AP is megerősítette, hogy Jevgenyij Prigozsin leállítja zsoldosait. Prigozsin egy hangüzenetben azt mondta, hogy ezt annak érdekében teszik, hogy elkerüljék az „orosz vérontást”.

Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője a Facebook oldalán közben arról írt, „Lehet, hogy időközben Prigozsinnak elmagyarázták, hogy mi lesz a csapataival, mielőtt még elérik Moszkvát. A háttérben ezek szerint mentek a tárgyalások, kérdés, mit ígérhettek meg neki.”

Káncz Csaba nemzetközi szakértő pedig ugyancsak a közösségi oldalán számolt be róla, hogy friss jelentések szerint az orosz védelmi minisztérium vezetésében jelentős változások fognak bekövetkezni, cserébe azért, hogy Wagner leállítsa Moszkva elleni előrenyomulását.

Nem sokkal korábban közleményben intette óva az orosz külügyminisztérium a nyugati országokat attól, hogy az oroszországi helyzetet saját céljaikra használják ki. – Óvjuk a nyugati országokat minden olyan utalástól, hogy a belső orosz helyzet esetleg felhasználható oroszellenes céljaik elérésére – áll az MTI által idézett dokumentumban. Az orosz diplomáciai tárca szerint az orosz társadalom élesen elutasítja a fegyveres felkelés kísérletét, amely szerinte az oroszországi helyzet destabilizálására, az egység megbontására és a nemzetközi biztonság szavatolására irányuló erőfeszítések ellen irányul. – A lázadás így Oroszország külső ellenségeinek kezére játszik – közölték.

A minisztériumi közlemény értelmében a kísérlet nem talál támogatásra sem Oroszországban, sem a józan külföldi politikai erők körében, a helyzetre a közeljövőben megtalálják a méltó megoldást, az ukrajnai „különleges hadműveletnek” pedig minden célja teljesülni fog. – Oroszország folytatja szuverén útját a biztonság szavatolása, tekintélyének megerősítése a nemzetközi színtéren és a többpólusú világrend megteremtése felé. Moszkva nagyra értékeli, hogy szövetségesei és külföldi partnerei megértik ezt az elvi álláspontot – írja a közlemény.

A BBC közben arról számolt be, hogy a moszkvai polgármester mindenkit felszólított arra, hogy maradjon otthon, mivel a Wagner zsoldosai a főváros felé tartanak. Egyúttal egy hétre felfüggesztették az összes szabadtéri tömegrendezvényt a moszkvai régióban. Az Andrej Vorobjov kormányzó által kiadott rendelet tehát nem magára a városra, hanem a környező területekre vonatkozik.

Ahogy arról lapunk folyamatosan beszámol: a korábban Putyin szoros szövetségesének számító Jevgenyij Prigozsin, és az általa irányított, jelenleg úgy 25 ezer emberrel operáló magán katonai vállalat, a Wagner-csoport az orosz katonai vezetés ellen fordult. A magánhadsereg egységei Ukrajnából visszafordulva Oroszország területére léptek, és egy puccsszerű akcióban Moszkváig akartak nyomulni. Putyin – Prigozsin megnevezése nélkül – szombat reggeli beszédében elítélte a Wagner akcióit, egyúttal felelősségre vonást helyezett kilátásba. A Wagner-egységek előbb az ukrán határ menti Rosztovban, majd később a hírek szerint a Moszkvától 500 kilométerre fekvő Voronyezsben is katonai és közigazgatási épületeket vettek irányítás alá. Beszámolók szerint ezen akciók során nem ütköztek ellenállásba, nem alakult ki harci cselekmény. Prigozsin is azt állítja, egyetlen lövés nélkül átvették az irányítást Rosztovban.