A segélyszervezetek felfüggesztik az afganisztáni működésüket

A segélyszervezetek felfüggesztik az afganisztáni működésüket

Afgán menekült család (Fotó: Christian Jepsen/NRC)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy nemzetközi segélyszervezet jelentette be, hogy felfüggesztik afganisztáni tevékenységüket, miután a tálib rezsim megtiltotta a nőknek, hogy e szervezetnél dolgozzanak. A segélyszervezetek szerint a nők munkája nélkül képtelenek a hatékony működésre – írta meg a The Guardian. A tilalmat azért vezették be, mert állítólag a segélyszervezeteknél dolgozó nők nem megfelelően viselték az előírt iszlám ruházatot. Az érintett civil szervezetek között vannak egészségügyi, oktatási, gyermekgondozási, és élelmezési területen aktív szervezetek is. A Nemzetközi Vöröskereszt szerint a mostani tilalom csak tovább fogja súlyosbítani az egyre romló humanitárius körülményeket. 

A talibán a múlt héten az egyetemekről is kitiltotta a nőket. A szélsőséges iszlamista rezsim tavaly augusztusi hatalomba való visszatérése után egy ideig még mintha próbálták volna fenntartani a látszatot, hogy nem fognak olyan barbár elnyomást bevezetni újra, mint ami első uralkodásuk alatt jellemezte Afganisztánt (nyilván a nyugati pénzforrások érdekében), de mára Afganisztán gyakorlatilag visszasüllyedt ugyanoda, ahol az amerikaiak vezette invázió előtt volt. A 24 millió lakos közül már több millióan éheznek, és a gazdaság teljesen működésképtelen a segélyezés nélkül.

Címkék: Afganisztán