A svéd kormánypárt támogatja a NATO-csatlakozásukat

A svéd kormánypárt támogatja a NATO-csatlakozásukat

Magdalena Andersson svéd és Sanna Marin finn miniszterelnök a lehetséges NATO-csatlakozásról egyeztetett Stockholmban 2022. április 13-án. Erőpróba (Fotó: Reuters/Ninni Andersson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A közeljövő egyik legfontosabb politikai célkitűzése lesz az ország csatlakozása a NATO-hoz – ezt a 444 beszámolója szerint a svéd kormánytöbbséget adó szociáldemokrata Munkáspárt közölte vasárnap este, miután megvitatták a kérdést. Magdalena Andersson kormányfő pártja ugyanakkor azt is egyértelműen kijelentette, hogy nem hajlandók elfogadni atomfegyverek telepítését, vagy állandó NATO-támaszpont létesítését az országukban. Akár már hétfőn beadhatják hivatalos kérelmüket.

Svédország több mint kétszáz évi semlegességét változtatja meg ezzel, hiszen eddig kerülték a katonai szövetségeket, és ragaszkodtak a katonai függetlenségéhez.

A mostani döntéssel ugyanakkor csatlakoznak a velük szomszédos Finnországhoz, amelynek a korábbi nyilatkozatok után vasárnap hivatalosan is jelezte csatlakozási szándékát.