Finnország hivatalosan is jelezte: csatlakozna a NATO-hoz

Finnország hivatalosan is jelezte: csatlakozna a NATO-hoz

NATO (Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több évtizednyi katonai semlegességet feladva Finnország hivatalosan is jelentkezte, hogy szeretne csatlakozni a NATO-hoz – írta a Guardian vasárnap. 

Finnország NATO-tagságért fog jelentkezni – közölte az ország elnöke, Sauli Niinistö sajtótájékoztatón. Szerinte így egy védett Finnország születik egy stabil, erős és válaszra kész északi régió részeként. Niinistö arról is beszélt, szombaton felhívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy elmondja neki NATO-csatlakozási törekvésüket, az ezzel folytatott telefonbeszélgetés szerinte „direkt és egyenes” volt. Putyin ugyanakkor erre úgy reagált: a finn NATO-tagság „hiba lenne, hiszen semmi sem fenyegeti Finnország biztonságát”.

 

Sanna Marin finn miniszterelnök szerint a csatlakozásról szóló javaslatot most a parlament elé bocsátják, hogy az ratifikálhassa. – A döntésünk történelmi – mondta hozzátéve, hogy NATO-tagként ők maguk is felelősek lesznek a teljes szövetség biztonságáért.

Finnország helyzete egyébként azért kényes, mert 1340 kilométernyi közös szárazföldi határa van Oroszországgal, ez egymagában hosszabb mint a jelenlegi NATO-tagok összes, oroszokkal közös határszakasza. Nem a finnek az egyetlenek, akik eddigi semlegességük feladása mellett döntenek látva az orosz-ukrán háborút, Svédország is fontolgatja a csatlakozást a NATO-hoz.