Áprilisban érkezhet az újabb rezsitámogatás

Áprilisban érkezhet az újabb rezsitámogatás

Bécsi látkép (Forrás: Filmspektakel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt hónapokban csaknem 600 ezer bécsi háztartás kapott 200 eurós rezsitámogatást, hamarosan pedig jön az újabb segítség.

Bécs külképviseletének tájékoztatása szerit az osztrák főváros az elmúlt hetekben 585.800 háztartás részére fizette ki a Bécsi Energiabónusz 22 néven futó egyszeri, 200 eurós rezsitámogatást, ez a helyi háztartások kétharmadát jelenti. A rezsihozzájárulást azok igényelhették, akik bécsi lakhellyel rendelkeznek és éves jövedelmük nem haladja meg a 40 ezer eurót. Többszemélyes háztartások esetén évi 100 ezer euró jövedelemnél húzták meg a felső határt. Az osztrák főváros december eleje óta összesen 116,5 millió eurót fizetett ki a bécsieknek rezsitámogatásként.

Bécs városa most úgy döntött, hogy 2023-ra is meghirdeti a Bécsi Energiabónuszt, változatlan feltételek mellett. Ráadásul azoknak, akik az első körben már kaptak rezsihozzájárulást, és változatlanok a körülményeik, már igénylést sem kell benyújtaniuk, hanem áprilisban automatikusan megkapják az újabb 200 eurós támogatást. Azok, akik nem kapják meg automatikusan ezt az összeget, mert például nemrég költöztek Bécsbe, igénylést nyújthatnak be. Mivel erre csak online van lehetőség, a meghatározott helyszíneken az érintettek tanácsokat és segítséget is kapnak a kérelem benyújtásában. A nyugdíjasklubok munkatársai segítségével például ötezren nyújtottak be rezsitámogatásra igénylést.

– Az energiaellátás és a lakhatás minden ember alapvető szükséglete. Éppen ezért különösen fontos számunkra, hogy támogassuk a bécsieket ezek költségeinek fedezésében. Az Energiabónusz 22-vel gyorsan és bürokráciamentesen segítettünk az embereknek. A szegénységben élő embereket azonban nem húzza ki a bajból egy egyszeri kifizetés. Ezért a szociális támogatásoknak lépést kell tartaniuk az áremelkedésekkel, hiszen többezer fogyatékossággal élő, gondozásra szoruló vagy beteg ember nem tud megfelelően gondoskodni magáról, mégis meg kell birkózniuk az áremelkedésekkel – mondta Peter Hacker szociális ügyekért felelős városi tanácsnok az újabb rezsitámogatás kapcsán.

Címkék: Bécs, rezsitámogatás