Autópályával románosítanák a Székelyföldet?

Autópályával románosítanák a Székelyföldet?

(Fotó: Kodok Márton/Marosvásárhely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy vihart kavart a nemzeti liberális pártelnök, Ludovic Orban vasárnapi kijelentése. A politikus a PNL Hargita megyei tisztújító közgyűlésén arról beszélt: miután megépül a térségen áthaladó autópálya, és Hargita megye is kiaknázza a fejlődési potenciáljában lévő lehetőségeket, a régió etnikai összetétele is jelentősen módosulhat.

Orban szerint ugyanis a régiót most elkerülik a román befektetők, mert a helyi magyar önkormányzatok vezetői közül néhányan „nem is igazán érdekeltek” a beruházásokban. – Ismert, hogy az RMDSZ (...) az egyetlen politikai képviselőjük, és hajlamos egy fajta egyeduralomra. Könnyebben megőrzi a választóit, ha függenek tőle – jelentette ki Ludovic Orban. A liberális pártelnök a Marosvásárhely-Jászvásár-Nyárádtő autópálya megépítését nevezte a kormány egyik legfontosabb beruházásának. Ha ez a fejlesztés megvalósul, akkor szerinte Hargita megye sokkal vonzóbbá válik a befektetők számára. – A továbbiakban is azon leszek, hogy a helyszínt kereső beruházásokat Hargita megyébe lehessen irányítani – ígérte a küldötteknek a Transindex tudósítása szerint.

A román politikus kijelentéseire közleményben válaszolt a Székely Nemzeti Tanács elnöke. Szerinte a székelységet nem nyugtatni kell, hanem figyelmeztetni a veszélyre.

– Nagy szolgálatot tett Ludovic Orban az erdélyi magyar nemzeti közösségnek az elmúlt napokban, Székelyföld fejlesztésére vonatkozó kijelentésével. (…) Ő egy olyan veszélyre figyelmeztet bennünket, amely valós, küszöbön álló veszély, és nem idegen a párton belüli vetélytársaitól sem, de még a velük szemben álló Szociáldemokrata Párttól sem. (…) Nincs különbség a Nemzeti Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt regionális fejlesztési tervei között. Székelyföld tekintetében. Az előbbi szókimondóbb, nincs tekintettel a nemzetközi jog betartásának látszatára sem, sem Románia kötelezettségvállalásaira, ezzel szemben Liviu Dragneaék ugyanezt a magatartást megpróbálták ravaszkodva elrejteni. Ilyen körülmények között nem nyugtatni és altatni kell az érintett közösséget, hanem figyelmeztetni a veszélyre, és megkérdezni: fel vagyunk készülve utcai tüntetésekre? Fel vagyunk készülve a polgári engedetlenségre? – írja Izsák Balázs, aki szerint ebben a pillanatban nincs garancia arra, hogy az európai uniós környezet teljes mértékben garancia lehetne az erőszakos asszimiláció elhárításában.

Az SZNT álláspontja szerint Székelyföldön szükség van fejlesztésre, szükség van beruházásra, ám ezeknek a tervét nem szabad kivenni a helyi és megyei önkormányzatok hatásköréből, és meg kell teremteni számukra a lehetőséget, hogy az elnéptelenedő székely falvak infrastruktúráját fejlesszék, hogy az onnan kényszerűen elköltözöttek hazatérhessenek. A Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése (melyet másfél millió uniós polgár írt alá) éppen erről szól: a nemzeti régiók gazdasági lemaradását úgy kell megelőzni, a gazdasági, társadalmi és területi kohézió feltételeit fenntartani, hogy közben sajátosságaik ne változzanak meg.