Az egészségügyi rendszer az összeomlás szélén, de a brazil elnök tömeggyűlésen fekvőtámaszozik

Az egészségügyi rendszer az összeomlás szélén, de a brazil elnök tömeggyűlésen fekvőtámaszozik

Jair Bolsonaro (Forrás: Flickr / Família Bolsonaro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Brazília legnépesebb városa, a 12 milliós Sao Paolo egészségügyi rendszere közel került az összeomláshoz, a polgármester mindenkit újra figyelmeztetett, ha nem tartják be a kijárási korlátozásokat, a kórházak nem fogják bírni a terhelést. Jair Bolsonaro brazil elnököt nem zavarta a vészjósló bejelentés, vasárnap tömegrendezvényen találkozott a híveivel, akik közül néhányakkal fekvőtámasz-versenyre kelt – írja a CNN. Mindeközben a járvány kezelése miatt kinevezése után alig egy hónappal lemondott az ország egészségügyi minisztere, Nelson Teich.

Bruno Covas polgármester újságíróknak elmondta, tízből kilenc kórházi ágy már foglalt, és ha a jelenlegi mértékben növekszik a fertőzések száma, akkor a rendszer összedől. Miközben a városvezető arra kérte a helyieket, hogy mindezt szem előtt tartva maradjanak otthon, a nagyváros utcáit a karantén ellen tüntető emberek lepték el. A tömegben egy jól ismert arc is felbukkant, Jair Bolsonaro elnök köszöntötte a járvány megfékezése érdekében hozott szabályokat látványosan megszegő demonstrálókat. A koronavírus veszélyeit több alkalommal is relativizáló államfő a tüntetés egy pontján földre vetett magát, és katonai ruhába öltözött híveivel közösen fekvőtámaszozni kezdett, bizonyítván, hogy a járvány nem győzheti le a brazil népet. – Az emberek mindenekfölött szabadságot, demokráciát és tiszteletet akarnak – fogalmazta meg elméleti téziseit később egy videóüzenetben.

Az első brazil fertőzöttet egyébként éppen Sao Palóban regisztrálták, február 25-én. Mára több mint 240 ezren betegedtek meg a 210 millió lakosú országban, és több mint 16 ezren hunytak el a fertőzés következtében. Naponta 8-15 ezer új beteget diagnosztizálnak, ami jócskán meghaladja a helyi egészségügyi rendszer kapacitását, a Sao Paolo-i orvosok már az olaszországi helyzethez hasonló tragédiáról beszélnek.

A metropoliszban márciusban vezették be a kijárási korlátozásokat, amelyek első időszakában sikerült is lassítani a járvány terjedését, az elmúlt hetekben azonban egyre többen mennek utcára, és mindennapossá váltak a szigorú szabályok elleni tüntetések is. Sokak számára azonban a szabályszegés nem úri huncutság, hanem a megélhetés egyetlen módja, a város jelentős része él szerény, vagy nyomorúságos körülmények között, és ők jellemzően nem tudják home office-szal megkeresni a kenyérrevalót.

Bolsonaro, a katonatisztből lett szélsőjobboldali politikus a járvány brazíliai kitörése óta „kis influenzának” nevezi a vírust, és folyamatosan a gazdaság újraindítását sürgeti. Erről beszélt híveinek vasárnapi megjelenésekor is. S bár ezúttal szokásától eltérően viselt maszkot, a fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályokat többször láthatóan szándékosan és látványosan megszegte. A tüntetők egy része miután imát mondott Brazíliáért, azt kiabálta, hogy „Bolsonaro mi vagyunk”.

Az ország másik metropoliszában, Rio de Janeiróban sem csillapodnak a kedélyek. Múlt pénteken különleges rendőri erők razziáztak a Complexo do Alemão nevű favelában, a rajtaütés során 13 ember életét vesztette. Az egyik legnagyobb riói nyomornegyedben mindennaposak voltak a hatósági akciók, a járvány miatt bevezetett kijárási tilalom miatt azonban a helyieket mégis váratlanul érte a razzia. – Orvosok és nővérek helyett fegyveresek és helikoptereket küldenek, hogy megöljenek bennünket – nyilatkozta a The Guardiannek egy helyi fotós. – Félünk a vírustól, de ez sokkal rosszabb – tette hozzá.

Jól jellemzi az ország jelenlegi állapotát, hogy alig egy hónappal a kinevezését követően lemondott Nelson Teich egészségügyi Miniszter. Elődjét, Luiz Henrique Mandettát azt követően menesztette Bolsonaro, hogy a miniszter egyértelműen kiállt a karantén mellett. Teich többször nyilvánosan bírálta a kormány tervét, hogy a „lényeges tevékenységet" végző intézmények, vagyis az edzőtermek, fodrászatok és szépségszalonok is kinyithatnak. A klorokin nevű készítményt illetően sem volt egyetértés az elnök és a korábban onkológusként dolgozó szakember között, a gyógyszer használatát a miniszter a kockázatokra való tekintettel csak a legsúlyosabb esetekben fogadta el.