Az Egyesült Államok engedélyezte Izraelben dolgozó diplomatáinak egy része számára az ország elhagyását

Az Egyesült Államok engedélyezte Izraelben dolgozó diplomatáinak egy része számára az ország elhagyását

Jeruzsálem (Fotó: Robert Bye/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai kormány engedélyt adott, hogy az izraeli diplomáciai képviseletein dolgozók egy része és családtagjaik elhagyják a közel-keleti államot – közölte a külügyminisztérium szombaton. Az MTI által is idézett közlemény szerint a jeruzsálemi amerikai nagykövetség és tel-avivi diplomáciai képviselet azon dolgozóit és családtagjaikat hatalmazták fel a távozásra a kiszámíthatatlan helyzet miatt, akiknek jelenléte nem nélkülözhetetlen az amerikai külképviselet működéséhez. Korábban a washingtoni szaktárca arról tájékoztatott, hogy eddig mintegy 20 ezer amerikai kérte, segítsenek nekik kijutni Izraelből.

Ezzel egy időben az amerikai külügy frissítette az Izraelre és palesztin területekre kiadott utazási figyelmeztetést. Eszerint „terrorcsoportok, egyedül cselekvő terroristák, valamint egyéb erőszakos szélsőségesek támadásokat terveznek Izraelben, Ciszjordániában és Gázában”, és az erőszakcselekmények figyelmeztetés nélkül, bárhol és bármikor bekövetkezhetnek turisták által látogatott helyeken, közlekedési csomópontokban, illetve piacokon, bevásárlóközpontokban.

A hivatalos besorolás szerint Izrael és Ciszjordánia esetében a kormány arra kéri az amerikaiakat, hogy fontolják meg az utazást, a Gázai övezet határának átlépését semmilyen körülmények között nem javasolják amerikai állampolgároknak.