Izrael visszaszerezte az ellenőrzést a Gázai övezet körüli városokban

Izrael visszaszerezte az ellenőrzést a Gázai övezet körüli városokban

Izraeli rendőrők egy palesztin militánsok által használt fegyvert néznek a dél-izraeli Szderótban 2023. október 8-án (Fotó: MTI/AP/Ohad Zwigenberg)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az izraeli csapatok visszaszerezték az ellenőrzést a Gázai övezet szomszédságában lévő összes város felett – közölte az MTI beszámolója szerint Daniel Hagari katonai szóvivő egy hétfői sajtótájékoztatón. Mint mondta, még lehetnek bujkáló fegyveresek, de fokozatosan átfésülik a térséget, és teljesen megtisztítják a terroristáktól a terepet. Kitért arra is, hogy soha nem jelentkeztek még annyian katonai szolgálatra az izraeli hadseregben, mint most; példátlan módon negyvennyolc óra alatt háromszázezer tartalékost mozgósított az izraeli hadsereg. A megjelentek aránya számos helyen jóval meghaladta a száz százalékot; sokan olyanok is jelentkeztek szolgálatra, akiket nem hívtak be.

A The Times of Israel szerint a tájékoztatón az is elhangzott, hogy Yahya Sinwar a Hamász hadjáratának parancsnoka „halott ember”. A szóvivő szavai szerint az iszlamista szervezet „katonai és politikai vezetése, minden eszköze támadható, és halálra van ítélve”.

Yoav Gallant védelmi miniszter pedig azt mondta, hogy elrendelte a Gázai övezet „teljes ostromát”. – Nem lesz áram, nincs élelmiszer, nincs üzemanyag, minden le van zárva – fogalmazott.

Az Izraeli Védelmi Erők azt is közölte, hogy az elmúlt néhány órában a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoportokhoz tartozó több helyszínre is csapást mértek a Gázai övezetben. A helyszínek között van egy Hamász lőszerraktár és egy földalatti alagút bejárati aknája, valamint az Iszlám Dzsihád két hadiszobája, amelyek közül az egyik egy mecsetben volt. Csapást mértek egy Hamász járműre is, amely megpróbált beszivárogni Izraelbe.

Folyamatos tudósításunkat a konfliktusról ITT érheti el.

Címkék: Izrael