„Egy szárazföldi hadművelet a sűrűn lakott Gázai övezetben nagyon kockázatos”

„Egy szárazföldi hadművelet a sűrűn lakott Gázai övezetben nagyon kockázatos”

Füst gomolyog az izraeli légicsapások nyomán Gázában 2023. október 12-én (Fotó:AFP via Europress / MAHMUD HAMS)

Fotó: MAHMUD HAMS

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ez egy hatalmas kudarc Izraelnek. Nem működött sem a területvédelem, sem a határvédelem. Ez az egész csak úgy tudott bekövetkezni, hogy mind a hírszerzés, mind a belső biztonság az tulajdonképpen teljesen föllazult. Még úgy is hihetetlen, hogy tudjuk, ünnep volt, a Yom Kippur. De az is komoly kérdéseket vet fel, hogy nem vették észre, milyen nagy mennyiségben raktározott be és tárolt a Hamász a terrorista támadás megkezdése előtt Ez hasonló helyzet ahhoz, ahogy az oroszok sztárolták a fegyveres erejüket az ukrajnai háború előtt, aztán látjuk, hova jutottak. Izrael esetében is sok érték zuhant a porba. És most a korábbi hírnevet kell nekik ismét visszaemelni a megfelelő helyre, amin keményen dolgozniuk kell – értékelte lapunk Reptér című külpolitikai podcastjában a Hamász brutális támadássorozatát Szenes Zoltán október 9-én. A Honvéd Vezérkar egykori főnöke szerint viszont javított az izraeliek megtépázott nimbuszán, hogy 48 óra alatt képesek voltak 300 ezer embert mozgósítani, ami lenyűgöző teljesítmény.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen oktató Szenes arról is beszélt, noha akadnak politikai ügyek, azért nem a politika dominálja a biztonsági szolgálatok tevékenységét, az izraeli hírszerzést, a hadsereget szakemberek irányítják. A brutális palesztin támadás ugyanakkor rávilágít arra a problémára, hogy ezek a szakszolgálatok túl specifikusak és a jogkörök néha összekuszálódhatnak. Közben azt is látni kell, egy szárazföldi hadművelet a sűrűn lakott térségének számító Gázai övezetben nagyon kockázatos, mivel a területet belül uraló Hamász és terroristái a végsőkig kitartanak; egy ilyen aszimmetrikus háborúban pedig nem lehet jelentős civil áldozatok nélkül megoldani egy ilyen harcászati műveletet.

A nyugállományú vezérezredes műsorunkban azt is kiemelte, ahogy korábban is megtették, az izraelieknek most is le kell vonniuk a tanulságokat, a belső vizsgálatoknak pedig fel kell tárnia a hiányosságokat, és a következtetések levonása mellett kell tovább javítani a biztonságon. Ahogy azt is fel kell tárni, hogyan kerülhetnek modern nyugati fegyverek palesztin kezekbe. Szenes Zoltán ugyanakkor úgy véli, bármilyen kimenetele is lesz az eseményeknek, sok idő kell, amíg az emberek ezt elfelejtik.

Reptér című műsorunk legfrissebb adását, amely elsősorban a svédek NATO-csatlakozásával és az észak-atlanti szövetséggel foglalkozik, az alább tudják meghallgatni: