Az elnöki különgép eladásából is a migráció megállítását fedezi Mexikó

Az elnöki különgép eladásából is a migráció megállítását fedezi Mexikó

A mexikói elnök különgépe, a Boeing 787 Dreamlinert eladják, hogy Mexikó ebből is finanszírozza a migráció elleni fellépést eleget téve az amerikaiak ezzel kapcsolatos felszólításainak (Fotó: Presidencia de la República Mexicana)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elnöki különgép eladásából származó összeget is a migráció megállítására fordítja Mexikó, miután a közép-amerikai ország nemrég megegyezett északi szomszédjával, az Egyesült Államokkal, hogy erőteljesebben fellépnek az Amerika felé tartó migrációs nyomással szemben, cserébe Washington nem vet ki büntetővámokat a mexikói árukra – jelentette be Andres Manuel Lopez Obrador.

A baloldali mexikói államfő – ahogy a BBC is írja – még a tavalyi kampányában közölte, vissza akar venni a kiadásokból, így az elnöki különgépet is értékesíteni fogja, a befolyó pénzt pedig a mélyszegénység elleni fellépésre költi. Ez az eredeti elképzelés most módosult, ugyanis a nagyjából mintegy 150 millió dollárt érő, eredetileg három éve még 218 millióért vásárolt Boeing 787 Dreamliner értékesítéséből befolyó összeget úgy tűnik nem a szegényekre, hanem a migráció elleni fellépésre költik.

Obrador egyébként támogatóinak jelezte, a költséges magánrepülős utazások helyett neki tökéletesen megfelel az, ha menetrendszerinti járaton utazik, ahogy mindenki más.

Az elnöki különgépet, ami egyébként egy kaliforniai raktárban várja új tulajdonosát, már pár hónapja hirdetik, ám hasonlóan a Boeinghez, a kormányzati flotta számos más gépétől is megválna a mexikói kabinet. A BBC összeállítása szerint összesen hatvan kormányzati tulajdonban lévő repülőt, és mintegy hetven kormányzati helikoptert akarnak eladni részben a költséghatékonyság miatt.

A nevének kezdőbetűi után a rajongói között csak AMLO-ként is emlegetett mexikói elnök szerint meglesznek a források a most bevezetendő szigorított határellenőrzésre. Az Egyesült Államokkal kötött paktum értelmében a mexikói nemzeti gárda hatezer katonát telepít, és sokkal komolyabban figyeli a déli, guatemalai határszakaszt, egyúttal szűrik az onnan Mexikón át Amerikába tartó embereket. Mexikó emellett azt is vállalta, hogy az Egyesült Államok által visszaküldött menedékkérőket átveszi, illetve a kérelmek elbírálásig saját területén tartja őket, egyúttal fejlesztik az ezzel kapcsolatos infrastruktúrájukat. Emellett felgyorsítja saját menedékkérelmi rendszerét, hogy a délről érkezők már ott menedékhez és egyéb lehetőségekhez jussanak.

A program első fázisa 45 napig lesz érvényben, így addig Amerika biztos nem vezet be ötszázalékos vámot a mexikói exporttermékekre. Ezalatt újabb tárgyalások várhatóak a hogyan továbbról, amerikai sajtóértesülések szerint a mexikóiak jobb és kiszámíthatóbb feltételeket szeretnének.

Az elnöki különgép eladása egyébként megosztja a közvéleményt. Az ellenzők szerint visszás, hogy míg a gépet három éve adófizetői pénzből vásárolták, addig most az eladásból befolyó összeget nem mexikói migránsokra akarja fordítani a kabinet, arról nem is beszélve, ha fél év alatt nem találtak vevőt rá, elég nehéz lesz most 45 nap alatt, azaz a megállapodás első fázisának lejártáig új tulajdonost keríteni rá.