Az FDA jövő héten dönt az 5 éven aluli gyerekek oltásáról

Az FDA jövő héten dönt az 5 éven aluli gyerekek oltásáról

Kislány kapja meg a Pfizer koronavírus-oltását a klinikai tesztben (Fotó: clevelandclinic.org)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) tanácsadó testülete a jövő héten fog dönteni arról, hogy azonnal javasolják-e a fél évesnél idősebb, 5 évesnél fiatalabb gyerekek covid elleni oltását, vagy megvárják az újabb klinikai tesztek eredményeit.

Az eddigi két dózis Pfizer-vakcinával végzett tesztek csalódást keltően csekély eredménnyel végződtek: az idősebbeknél általánosan alkalmazott két adag oltás (bár összességében jóval kevesebb hatóanyaggal) nem váltott ki a kisgyerekekben elegendően erős immunválaszt. Most harmadik oltást is adnak a tesztalanyoknak, de ennek eredményei még csak hetek múlva fognak kiderülni.

Ugyanakkor a FDA felvetette, hogy az eddigi nem elégséges bizonyítékok ellenére, még a harmadik oltások eredményei előtt engedélyezik mégis az 5 éven aluliak oltását, arra számítva, hogy a harmadik oltás eredményes lesz, és akkor majd azt is engedélyezhetik. Vagyis ezzel is időt akarnak nyerni, hogy ne kelljen az első és a második oltás beadásával még akár hónapokig várni.

Ha engedélyeznének egy egyelőre még nem bizonyítottan hatékony oltást, az egyedülálló lenne az FDA történetében. A Pfizer – az FDA – kérésére már benyújtotta a vészhelyzeti engedélyezési kérelmet.

A New York Times által megkérdezett szakértők, bár valószínűnek tartják, hogy a harmadik oltás már megfelelő immunválaszt fog kiváltani a kisgyerekekből, nem értenek egyet az FDA eljárásával. Szerintük, mivel az omikronhullám most éppen kifutóban van, lenne idő megvárni az adatokat, hogy megalapozott döntést lehessen hozni.

Az oltás egyébként biztonságos a kisgyerekek számára is, ez már bizonyított. A hatásossága nem bizonyított, vagyis hogy képes-e megelőzni a covidot. De bajuk biztosan nem lesz tőle.