Az oroszok szaúdi közvetítés után elengedtek tíz külföldi hadifoglyot

Az oroszok szaúdi közvetítés után elengedtek tíz külföldi hadifoglyot

A két amerikai hadifogoly, Alexander John-Robert Drueke és Andy Tai Ngoc Huynh.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szaúd-Arábia koronahercege, az ország de facto irányítója, Mohammed bin Szalmán közbenjárására Oroszország szabadon engedett tíz külföldi állampolgárságú hadifoglyot, akik Ukrajna oldalán harcolva vettek részt az orosz agresszió elleni védekező erőfeszítésekben. A szabadon engedett foglyok között van amerikai, brit, svéd, horvát és marokkói állampolgár is.

Bin Szalmánnak nagy szüksége van minden olyan PR-akcióra, ami pozitív színben tünteti fel, mert Dzsamál Hasogdzsi újságíró brutális meggyilkoltatása, illetve a nők középkori elnyomása miatt a nemzetközi ázsiója nincs éppen a csúcspontján.

A hadifoglyokat szállító repülő már megérkezett Szaúd-Arábiába. Liz Truss brit miniszterelnök a Twitteren fejezte ki örömét, amiért az öt brit hadifogoly kiszabadult: „Hatalmas örömteli hír, hogy az öt brit állampolgár, akit az oroszok támogatta proxiszervezetek tartottak fogva Kelet-Ukrajnában, biztonságban hazatérhetnek, hónapok bizonytalansága, és az ő. illetve családjaik szenvedése után” – írta Truss.

A szaúdi külügyminisztérium többet nem hozott nyilvánosságra a hadifoglyokról. Robert Jenrick, az egyik brit volt hadifogoly lakhelyének parlamenti képviselője, nyilvánosságra hozta az érintett, Aiden Aslin nevét. A képviselő azt írta a Twitteren, hogy nagyon hálás az ukrán kormány, a szaúdi koronaherceg, illetve a brit miniszterelnök és külügyminiszter erőfeszítéseiért. Az ukránok is elengedtek orosz hadifoglyokat a külföldiek szabadon engedéséért cserébe.

Közben kiderült a két amerikai hadifogoly személyazonossága is: Alexander John-Robert Drueke Alabamából és Andy Tai Ngoc Huynh ugyancsak Alabamából. Mindketten veteránok, és júniusban ejtették foglyul őket Harkivnál. Az úgynevezett Donyecki Népköztársaság képviselői azonnal tárgyalni akartak a szabadon engedésükről, hiszen egy amerikai fogoly nagyon értékes lehet.