Az ukrán erők falvakat foglaltak vissza Harkiv közelében

Az ukrán erők falvakat foglaltak vissza Harkiv közelében

Háború Ukrajnában (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zelenszkij ukrán elnök éjszakai bejelentése szerint az ukrán honvédő erők Harkiv körzetében falvakat foglaltak vissza az orosz támadókról, és az elnök reményei szerint fokozatosan szorítják vissza az oroszokat a körzetből. Szerinte a falvak visszafoglalása a háború új fázisának kezdetét jelentheti, de óva intett attól, hogy az emberek biztosra vegyenek bizonyos győzelmeket.

Az Ukrajna elleni agresszió további friss történései:

  • A belorusz elnök, Alekszandr Lukasenka bejelentette, hogy különleges alakulatokat küldenek az Ukrajnával határos körzetekbe. Emellett „Moszkva beleegyezett”, hogy segít Belarusznak rakétákat gyártani, amelyek jelentős károkat okozhatnak az „ellenségnek”.
  • A háború kezdete óta Ukrajnában megölt civilek száma több ezerrel magasabb lehet a hivatalos adatoknál az ENSZ szerint. A jelenlegi hivatalos adatok szerint eddig 3381 civil halt meg, és 3680 megsérült.
  • Legalább száz civil maradt továbbra is az oroszok által hevesen lőtt mariupoli Azovsztal acélműben. Eközben a bent rekedt ukrán védők a nemzetközi közösségtől kérnek segítséget, mert a körülmények egyre szörnyűbbek a gyárban, a sérülteket sem tudják ellátni.
  • Az ukrán hatóságok bejelentették, hogy 44 civil holtestére bukkantak egy iziumi (Harkivtól 120 kilométerre lévő), oroszok által lerombolt lakóház romjai között.
  • Az amerikai kongresszus elfogadott egy több mint 40 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt segélycsomagot. Még a szenátus jóváhagyására van szükség a törvényerőre emelkedéshez.
  • Az amerikai hírszerzőszervezetek vezetője szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök „drasztikusabb eszközökhöz nyúlhat”, ha úgy érzi, hogy nem éri el a céljait Ukrajnában, és nem zárható ki az atomfegyverek bevetése sem. Putyin egyre inkább elhúzódó konfliktusra készülhet, és a stratégiai céljai nem sokat változtak.
  • Ukrajna bejelentette, hogy el fog zárni egy gázvezetéket, amelyen keresztül az Oroszországból Európába szállított gáz harmada közlekedik. A Gazprom szerint ez technológiailag lehetetlen

Címkék: ukrajnai háború