Bécsben tényleg gondolnak a kisállatokra: szilveszterkor nemcsak a petárda, a tűzijáték is tilos

Bécsben tényleg gondolnak a kisállatokra: szilveszterkor nemcsak a petárda, a tűzijáték is tilos

Tűzijáték (Fotó: Pixabay/ Christine Aubé)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akárcsak az előző években, idén is tilos Bécsben a városhatáron belül a petárdázás, a tűzijátékrakéta és egyéb pirotechnikai eszközök használata. Ennek oka egyrészt, hogy hanghatásuk óriási megterhelést jelent mind a házi- mind pedig a vadon élő állatok számára, de sok idős ember és kisgyerek is nehezen viseli a durrogtatást. Ráadásul a tűzijátékok károsak a környezetre is – olvasható Bécs külképviseleti irodájának közleményében. 

Mint hozzáteszik, az ausztriai kiskereskedelmi láncok polcairól is egyre inkább eltünedeznek a pirotechnikai eszközök. Rainer Will, a Kereskedelmi Szövetség elnöke elmondta, hogy idén már leginkább csak a maradék készletet árusítják, és jövő évtől a szokásos helyeken – mint az élelmiszerdiszkontok vagy a barkácsáruházak – már szinte egyáltalán nem lesznek elérhetőek a tűzijátékok.

Általános szabály Ausztriában, hogy a település határain belül tilos mindenfajta, a 2. pirotechnikai osztályba (F2) tartozó tűzijáték – vagyis például a római gyertya, a vezetőpálcás rakéta vagy a bombettatelep használata, erre csak a megfelelő szakképesítéssel rendelkezők jogosultak. A lakosságnál csak az 1. pirotechnikai osztályba (F1) tartozó termékek – például csillagszóró, ördögpatron, konfettiágyú vagy tortagyertya – lehetnek, de ezeket is tilos használni benzinkutak, kórházak, állatmenhelyek és ápolási otthonok közelében. Aki mégis megpróbál rakétázni a város határain belül, az akár 3 600 eurós büntetést és büntetőjogi következményeket kockáztat. 

Egyébként akárcsak tavaly, Bécs városa idén sem tart tűzijátékot szilveszter alkalmából, és a koronavírus-járvány miatt ismét elmarad a szokásos év végi rendezvény, a Szilveszteri Ösvény is. 

Idehaza tilos petárdát vásárolni, birtokolni és felhasználni. Aki ezt a rendelkezést megszegi, az ellen szabálysértési eljárás indul és akár 150 ezer forint bírságot is kaphat. Tűzijátékot viszont lehet használni: érdemes tudni, hogy egytől négyig sorolják be a különböző pirotechnikai osztályokat, és a számok növekedésével egyúttal szigorodnak a használati feltételek is.  Az első két kategóriába tartozó termékeket, mint például tortagyertya, egész évben engedély nélkül meg lehet venni – kategóriától függően – 14 vagy 16 éves kortól.

Az első három osztályba tartozókat engedély nélkül december 28. és 31. között csak felnőttek vásárolhatják meg, birtokolhatják, tárolhatják és december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig használhatják.