Biztonsági aggályokra hivatkozva szigorít Amerika a magyarok beutazási feltételein

Biztonsági aggályokra hivatkozva szigorít Amerika a magyarok beutazási feltételein

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete országa zászlajával a kezében a 28. Budapest Pride résztvevői között a Városligetben 2023. július 15-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szigorítja a magyarok számára a könnyített vízum (ESTA, vagyis magyarul Elektronikus Beutazási Engedély) feltételeit az USA – írta meg a Politico. Ez példátlan lépésnek számít, csak hazánkat érinti a programban résztvevő országok közül.

A lap arról írt, az Egyesült Államok kedden élesen korlátozta Magyarország részvételét vízummentességi programjában a 2011 és 2020 között kiadott új útlevelekkel kapcsolatos biztonsági aggályok miatt. Keddtől minden magyar útlevéllel rendelkező számára az ESTA érvényessége két évről egy évre csökken, és az ESTA csak egyszeri használatra lesz érvényes. A példátlan lépés, amely a biztonsági aggályokra reagál, Magyarországot érinti az amerikai programban részt vevő 40 ország közül egyedüliként.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a bejelentés előtt interjút adott a lapnak, amiben elmondta: „Több százezer olyan útlevél van, amelyet a magyar kormány az egyszerűsített honosítási program részeként bocsátott ki anélkül, hogy szigorú személyazonosság-ellenőrzési mechanizmusok lennének érvényben”. Pressman szerint „ez egy igazán szerencsétlen nap, az Egyesült Államok nem erre az eredményre törekedett és nem is törekszik”.

Tavaly januárban a Magyar Hang írta meg először, hogy sok magyar állampolgár hiába próbál könnyített vízumot szerezni az Amerikai Egyesült Államokba való beutazáshoz, a program automatikusan elutasítja őket, ha a születési helyük nem a jelenlegi Magyarország területén található. Akkor a nagykövetség lapunk kérdésére azt írta, a szigorításra azért volt szükség, mert „a szomszédos országokban a magyar származású személyek honosítási folyamata sebezhető és megkérdőjelezhető. Ezek a sebezhetőségek lehetővé tették, hogy bűnözők és csalók érvényes magyar útlevelet szerezzenek.”

Frissítés: Időközben megérkezett szerkesztőségünkbe az USA budapesti nagykövetségének közleménye is. Ebben azt írják: „az ESTA érvényességének csökkentése csak az ezen értesítés hatálybalépése után beérkezett új ESTA-kérelmeket érinti, és nem visszamenőleges hatályú. A 2023. augusztus 1-je előtt kiadott ESTA-engedélyek továbbra is két évig és többszöri beutazásra érvényesek.” Magyarán akinek van jelenleg érvényes ESTÁ-ja, az az érvényességi időn belül korlátlanul beutazhat az Államokba.

A szigorítás tulajdonképpen nem jelent kellemetlenséget azoknak, akik nem túl gyakran utaznak az USA-ba, hiszen aki két évnél ritkábban látogatott oda, annak eddig is új könnyített vízumot kellett igényelnie. Aki viszont gyakrabban utazik, annak utazásonként 21 dolláros többletköltséget és némi adminisztrációs terhet jelent – az ESTA-igénylés ugyanis online történik és pár perc alatt elintézhető.

Érdekes helyzetbe kerülnek viszont azok, aki az Amerikai Egyesült Államokon keresztül utaznak valahova: az amerikai repülőtereken ugyanis nincsen tranzit, hiába csak pár órát tartózkodunk a repülőtéren, hivatalosan minden alkalommal be kell lépni az Államokba. Így viszont elhasználjuk az egyszer érvényes ESTÁ-t, és a hazaútra újat kell igényelnünk. Így például egy mexikói nyaraláskor, amennyiben amerikai reptéren keresztül utazunk oda, kint tartózkodás közben kell új könnyített vízumot kérjünk, hogy ugyanazon az útvonalon hazautazhassunk. Ez jelent egyféle kockázatot, mert ha nem kapjuk meg a könnyített vízumot, nem engednek fel az USA-ba tartó gépre, hiába van érvényes repülőjegyünk.