Amerikai nagykövetség: bűnözők és csalók is szereztek magyar útlevelet

Amerikai nagykövetség: bűnözők és csalók is szereztek magyar útlevelet

Magyar közjogi méltóságok köszöntötték az egymilliomodik külhoni magyar állampolgárt és családját 2017 decemberében. Nem a fotón látható család miatt került sor a szigorításra, de ők sem utazhatnak könnyített vízummal az Egyesült Államokba. (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly november nyolcadika óta újra szabadon lehet beutazni az Európai Unió állampolgárainak az Amerikai Egyesült Államokba – az intézkedés másfél éves tiltást szabadított fel, mert Donald Trump korábbi amerikai elnök a koronavírus világjárvány kezdetén, 2020 márciusában lezárta a határokat a schengeni térségből érkezők előtt.

Ahogy újraindultak a repülőjáratok, és elindulhattak a hosszú idő óta halasztott rokonlátogatások, a magyar állampolgárok egy része – akiknek az útlevelükben nem magyarországi születési hely szerepel – azzal szembesült: hiába próbálnak könnyített vízumot (ESTA-t, vagyis Elektronikus Beutazási Engedélyt) szerezni, a program automatikusan elutasítja őket, ha a születési helyük nem a jelenlegi Magyarország területén található. Lapunk is rengeteg ilyen jelzést kapott: van olyan olvasónk, aki korábban simán, többször is élhetett ezzel a lehetőséggel, és elektronikus úton, néhány perc alatt, mindössze 14 dollár befizetésével jutott két évig érvényes amerikai beutazási engedélyhez, de most hiába próbálkozik, „travel not authorized”, vagyis „az utazás nem engedélyezett” választ kapott. Ilyenkor nem marad más lehetőség, mint személyesen vízumot igényelni a legközelebbi amerikai nagykövetségen. Ez rengeteg időbe és pénzbe kerül: a járvány miatt nehéz időpontot szerezni a személyes interjúra (jellemzően csak hónapokkal később van szabad hely), és a vízum díja is jóval több – 160 dollár, vagyis kb. 52000 forint.

Lapunkat olyan utazó is megkereste, aki Németországban született, mégsem kapott ESTÁ-t – ez azért is furcsa, mert egyébként a német állampolgárok is élhetnek a könnyített vízumprogram előnyeivel.

Az új rendelkezés rengeteg bosszúságot okoz az Amerikába utazni szándékozó határon túli magyaroknak, de nem csak nekik: rengeteg olyan magyar állampolgár van, aki nem a jelenlegi Magyarország területén született. Az okokról megy a találgatás – lapunk információi szerint annyi visszaélés történt az elmúlt években a könnyített magyar állampolgárság megszerzése kapcsán, hogy az amerikai hatóságok besokalltak. Úgy tudjuk, a döntést egyébként már korábban, 2021. februárjában meghozták, ám az utazási korlátozások miatt ez csak akkor derült ki, amikor ezeket feloldották.

Megkérdeztük az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségét, hogy szoftverhiba, vagy tudatos kormányzati döntés a részükről, hogy az ESTA-igénylésnél automatikusan elutasítják azokat a magyar állampolgárokat, akiknek a születési helye Magyarország államhatárain kívül esik – függetlenül attól, ha ez a település netán olyan országban van, amely ország szintén tagja a vízummentes programnak.

Péntek reggel megérkezett a budapesti amerikai nagykövetség diplomatikus, de világos válasza: „Az Egyesült Államok folyamatosan együttműködik a magyar kormánnyal a biztonsági partnerség megerősítése és annak biztosítása érdekében, hogy Magyarország megfeleljen a vízummentességi program (VWP) követelményeinek. A Belbiztonsági Minisztérium (DHS) a VWP keretében történő utazásra való jogosultságot a partnerország azon képessége alapján határozza meg, hogy képes-e fenntartani a követelményeknek való megfelelést. A VWP magas követelményeket támaszt a tagországokkal szemben, és ezeket következetesen be kell tartani. Ezek az előírások a biztonság több szintjét foglalják magukban, mint például a nemzeti szintű kockázatértékelést, a VWP keretében utazók átfogó átvilágítását és az információmegosztási követelményeket. A DHS az Egyesült Államok biztonságát, bűnüldözési vagy bevándorlási érdekeit fenyegető veszélyek miatt megvonhatja vagy más módon korlátozhatja a VWP keretében történő utazásra való jogosultságot”.

VWP-partnerként a magyar kormány köteles alaposan és következetesen fenntartani az útlevélkiállítási folyamatokkal kapcsolatos magas szintű előírásokat, beleértve a csalással kapcsolatos állítások kivizsgálását, az útlevélkérelmezők és -igénylők személyazonosságának ellenőrzését, valamint a vonatkozó bűnüldözési és biztonsági információk megosztását az amerikai ügynökségekkel. Az ESTA kérelmezési eljáráson keresztül az Egyesült Államokba történő utazásra való jogosultság azon alapul, hogy a VWP-partnerország képes-e megfelelni a program követelményeinek. Magyarország továbbra is együttműködik az Egyesült Államokkal a program valamennyi követelményének teljesítése érdekében.

A szomszédos országokban a magyar származású személyek honosítási folyamata sebezhető és megkérdőjelezhető. (A pontos szöveg angolul: the naturalization process for people of Hungarian descent in neighboring countries led to identity management vulnerabilities – a szerk.) Ezek a sebezhetőségek lehetővé tették, hogy bűnözők és csalók érvényes magyar útlevelet szerezzenek. A probléma azonosítása óta az Egyesült Államok és Magyarország együttműködik e határbiztonsági fenyegetések mérséklése érdekében.

A nagykövetség arról is biztosította a magyarokat, hogy „a Belbiztonsági Minisztérium továbbra is együttműködik a magyar kormánnyal annak biztosítása érdekében, hogy minden, Magyarországon kívül született magyar útlevéllel rendelkező személynek helyesen állítsák ki az útlevelét. (…) Azok a magyarok, akiknek vízumra van szükségük, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén vagy a lakóhelyük szerinti ország amerikai nagykövetségén kérhetnek interjút. Azoknak, akiknek az ESTA kérelmét elutasították vagy törölték, lehetőségük van arra, hogy normál, nem bevándorló vízumot igényeljenek.”

Természetesen megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, hogy tudnak-e erről a problémáról, tudják-e az okát és mit tesznek azért, hogy ez a nem kívánt helyzet megszűnjön. Ugyan több mint egymillió magyar állampolgárt érint az ügy – köztük kormányzati alkalmazottakat is –, ám a Szijjártó Péter vezette minisztériumnak öt nap sem volt elég arra, hogy válaszoljanak.