Fűtetlen barakkokba rakták a kínaiaknak dolgozó vietnámiakat Szerbiában

Fűtetlen barakkokba rakták a kínaiaknak dolgozó vietnámiakat Szerbiában

Vietnámi dolgozók barakkja Nagybecskereken az N1 felvételén

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rossz lakhatási körülményekről, elvett útlevelekről és ki nem fizetett bérekről írt a szerb sajtó a napokban a Szerbiában egy kínai cégnek dolgozó vietnámi munkásokkal kapcsolatban, a sajtó bírálatai nyomán a vietnámiakat átköltöztették jobb barakkokba és szállodába, visszaadták útleveleiket, és a bértárgyalások is folynak – közölte szombaton a belgrádi sajtó.

Az N1 regionális hírtelevízió többször is foglalkozott a rossz körülmények között dolgozó vietnámiakkal, ám a szombat reggeli műsorban az ellenzéki tévécsatorna is megerősítette, valóban átköltöztették a dolgozókat, akik az útlevelüket is visszakapták a kínai munkaadótól. A beszámoló szerint emberi jogi szervezetek azt is felvetették, hogy a dolgozók emberkereskedelem áldozatai is lehettek, de a tudósítás szerint erre semmi jel nem utal, a név nélkül nyilatkozók sem beszéltek ilyen visszaélésről.

Az N1-nek nyilatkozók az útlevelekkel kapcsolatban azt mondták, a munkaadó állítólag azért vette el tőlük, hogy biztonságban legyenek, ha ugyanis a dokumentum elvész, csak Romániában tudnak újat igényelni, mivel ott van a legközelebbi vietnámi nagykövetség.

Korábban emberi jogi szervezetek aggodalmuknak adtak hangot, mert a vietnámi dolgozók fűtetlen barakkokban aludtak matrac nélküli fapriccseken, ám azóta átszállították őket egy jobb körülményeket kínáló szállásra, többüket pedig közeli hotelben szállásolták el, bár egyelőre nem lehet tudni, meddig. A gyár képviselői az üggyel kapcsolatban csak annyit közöltek, hogy a dolgozókat nem ők, hanem egy szintén kínai munkaközvetítő cég alkalmazta.

Ana Brnabic szerb miniszterelnök kiemelte, hogy a Szerbiában működő valamennyi cégnek be kell tartania a szerbiai munkaügyi előírásokat, s az   illetékes hatóságok már vizsgálják a vietnámi munkások körülményeit is. Hozzátette: nem kizárható azonban, hogy ebben az esetben is a Szerbiába irányuló kínai befektetések elleni szervezett támadásról van szó, nem ez az első eset ugyanis, amikor a kínai beruházásokat politikai okokból támadják. „Eleinte a környezetszennyezés volt a probléma, most a dolgozók kerültek a középpontba, holnap pedig megint valami más lesz a gond” – fűzte hozzá.

A mintegy ötszáz vietnámi azért érkezett Szerbiába, hogy megépítsék a kínai Linglong vállalat gyárát a dél-bánáti Nagybecskereken. A tervek szerint a Linglong lesz az első kínai gumiabroncsgyár Európában.  

Szerbia és Kína között erős a stratégiai kapcsolat, kínai cégek építik az ország legjelentősebb vasúti és közúti projektjeit, és Szerbia az elsők között kapott koronavírus elleni védőoltást is Kínától – írja az MTI.

A Szabad Magyar Szó arról írt a héten, hogy a VOICE helyszínen kérdezősködő újságírójának a kietlen körülmények között élő emberek elmondták, hogy mielőbb haza akarnak menni, mert félnek a telet ilyen körülmények között megvárni. „Mezítláb, műanyag papucsban, kiömlött ürüléken járkálnak ezek a szinte már félig megfagyott emberek, akik életükben nem láttak havat. Panaszkodnak, de nem tudom, mi lesz, amikor beköszönt az igazi tél, fogalmam sincs mi vár rájuk” – mondja Ivana Gordić újságíró.

A Nagybecskereki Szociális Fórum (Zrenjaninski socijalni forum – ZSF) irodája jótékonysági gyűjtést is szervezett a munkások megsegítésére.