Csoportos perre készülnek a Twitter dolgozói a tömeges elbocsátások miatt

Csoportos perre készülnek a Twitter dolgozói a tömeges elbocsátások miatt

Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója látogatást tesz a Tesla Gigafactory nevű gyárának építési területén a Berlin szomszédságában fekvő Grünheidében 2021. augusztus 13-án (Fotó: MTI/EPA/DPA-Zentralbild/Patrick Pleul)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A milliárdos Elon Musk által alig egy hete megvásárolt Twitter pénteken ideiglenesen bezárta irodáit és megszüntette a munkavállalók hozzáférését a belső rendszerekhez. Előtte közölték a dolgozókkal, hogy e-mailben fogják értesíteni őket arról, hogy elbocsátják-e őket. Ha valaki a munkahelyi e-mailcímére kapja az értesítést, továbbra is a cég alkalmazásában marad, aki a magáncímére, attól megválnak.

A különc tech-guru a Bloomberg értesülése szerint a munkavállalók felét, 3700 embert tervezi elbocsátani, de ez most veszélybe kerülhet, mert a San Francisco-i szövetségi bíróságon keresetet nyújtottak be annak érdekében, hogy tartsák be a vonatkozó törvényeket. Ezek szerint a nagyvállalatoknál 60 nappal előbb be kell jelenteniük szándékukat a dolgozók leépítésére, tömeges elbocsátások esetén – írja a The Guardian.

A dolgozók azt szeretnék kikényszeríteni a Twittertől, hogy tartsa be a vonatkozó törvényeket.

Elon Musk hosszas hercehurca után október végén vette meg a Twittert, 44 milliárd dollárért. A felsővezetőket egyből kirúgta, az igazgatótanácsot feloszlatta, most pedig rohamtempóban rúgja ki az alkalmazottakat is, ami nem sok jót ígér az amerikai félidős választások előtt csupán néhány nappal, hiszen a társaság az eddigi létszám mellett is nehezen küzdött meg a gyűlöletkeltő tartalmak moderálásával.