Döbbenet: van, ahol a járvány miatt esznek több kutya- és macskahúst

Döbbenet: van, ahol a járvány miatt esznek több kutya- és macskahúst

Egy kínai árus ketrecbe zárt kutyákat kínál eladásra a piacon a dél-kínai Kuanghszi tartománybeli Jülin városban 2016. június 20-án, egy nappal a nyári napforduló alkalmából megrendezendõ kutyahúsevõ fesztivál elõtt (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába a világot térdre kényszerítő koronavírus-járvány, egyes ázsiai országokban úgy gondolják, hogy a kutya- és macskahús evése kifejezetten jó a vírus ellen, mert „melegíti” a szervezetet. Vietnámban és Kambodzsában egyenesen orvosok javasolják ezt, és azt állítják, hogy véd a hideg időtől, megkönnyíti a műtét utáni felépülést, sőt, gyógyítja az asztmás betegségeket – írja az Independent brit lap. 

Vietnámban, Kambodzsában és Indonéziában évente általában tízmillió kutyát és macskát mészárolnak le, ám sokan azt hitték, hogy a járvány miatt vissza fog esni az ilyen típusú állatkereskedelem.

Nem így történt, és az okokat firtató kérdésre egészen elképesztő választ adtak a vietnámi állatkereskedők: szerintük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása az oka a nagy népszerűségnek. A szervezet ugyanis még a járvány elején bejelentette, hogy a kutyák és a macskák nem kapják el a vírust. A mögöttes szándék az volt, hogy az emberek ne dobják ki a háziállataikat, de ez egészen másképp sült el. Most sokan azt hiszik, hogy a kutya- és macskahús evése biztonságos. 

Véget vethetnek a kutya- és macskaevésnek Kínában | Magyar Hang

A Négy Mancs nemzetközi állatjóléti szervezet szakértői szerint a zsúfolt körülmények között, ketrecekben tartott állatok lemészárlása valójában melegágya a veszélyes betegségeknek, miközben semmi sem bizonyítja, hogy a húsuk bármilyen jó hatással lenne az egészségre. Bár háziállatokról van szó, de valójában ez is része a vadállatpiacnak, amelyet az ENSZ egyik vezetője, Elizabeth Maruma Mrema betiltana, hogy a jövőben megelőzhetők legyenek a hasonló járványok.