Duda, Macron és Scholz együtt szólította fel Putyint a kivonulásra

Duda, Macron és Scholz együtt szólította fel Putyint a kivonulásra

Emmanuel Macron francia, Andrzej Duda lengyel elnök és Olaf Scholz német kancellár (b-j) a müncheni biztonságpolitikai konferencia keretében tartott háromoldalú találkozón 2023. február 17-én (Fotó: MTI/EPA/Getty Images pool/Johannes Simon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország feltételek nélkül szüntesse be a háborús cselekményeket, és vonuljon ki Ukrajna teljes területéről – szögezte le Andrzej Duda lengyel és Emmanuel Macron francia elnök, valamint Olaf Scholz német kancellár a varsói államfői hivatal honlapján pénteken közzétett közös nyilatkozatban.

Az 1991-ben Franciaország, Lengyelország és Németország által létrehozott „weimari háromszög” nyilatkozatát a három vezető politikus a múlt heti müncheni biztonságpolitikai konferencián fogadta el, nyilvánosságra hozatalát Ukrajna orosz megtámadásának első évfordulójára időzítették. Az aláírók „rendíthetetlen szolidaritásukat” és feltétel nélküli támogatásukat nyilvánították ki Ukrajna függetlensége, szuverenitása és nemzetközileg elismert határain belüli területi egysége iránt.

A három ország addig fogja támogatni Ukrajnát és az ukrán népet, amíg erre szükség lesz – hangsúlyozzák, felszólítva Oroszországot a háborús cselekmények feltétel nélküli beszüntetésére és fegyveres erőinek kivonására Ukrajna teljes területéről. Mint írják, a weimari háromszög katonai támogatást is nyújt Ukrajnának, az Európai Unió segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) keretében, többek között Leopard harckocsik ukrán személyzetének kiképzésével.

A három vezető elítéli az ukrán civil lakosság, valamint a kritikus infrastruktúra elleni orosz támadásokat, a polgári lakosság erőszakos deportációit, és hangsúlyozza, hogy a háborús bűnök nem maradhatnak büntetlenül. Támogatják Ukrajna erőfeszítéseit az orosz agresszió által tönkretett infrastruktúra és az ukrán gazdaság újjáépítésére. Kiállnak az Oroszországra kivetett szankciók fenntartása mellett, javasolják újabb szankciók kiszabásának megfontolását, és a Moszkvával szembeni nemzetközi nyomás fokozását. Aláhúzzák a szövetséges katonai jelenlét növelésének szükségességét a NATO keleti szárnyán, valamint a kollektív védelemről szóló 5. cikk betartásának fontosságát. Támogatásukat fejezik ki a tízpontos ukrajnai béketerv iránt, mely – mint írják – alapja lehet egy minél szélesebb nemzetközi részvétellel tartandó békekonferencia megvalósításának.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által korábban ismertetett tízpontos béketerv szerint elengedhetetlen az orosz csapatok kivonása és Ukrajna területi egységének helyreállítása a 2014 előtti határain belül. A béketervben szó van a háború befejeződése után Ukrajnának nyújtandó nemzetközi biztonsági garanciákról is.

(MTI)