Egy Hawaii-ról felszállt repülő zuhanni kezdett, öt másodperc választotta el a tengerbe csapódástól

Egy Hawaii-ról felszállt repülő zuhanni kezdett, öt másodperc választotta el a tengerbe csapódástól

A United Airlines Boeing 777-ese (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A United Airlines 1722-es Hawaii-ról San Franciscóba tartó járata még tavaly december 18-án 71 másodperccel a felszállás és a normális emelkedés után hirtelen zuhanni kezdett, és 425 méter zuhant, egyenesen a Csendes-óceán felé. A pilótáknak végül 236 méter magasságban sikerült megállítaniuk a gyors süllyedést. Az incidensről csak most tettek hivatalos bejelentést.

A Boeing 777-es repülő végül gond nélkül leszállt San Franciscóban. A repülésbiztonsági hatóságok mindmáig nem értik, hogy mi okozott majdnem szerencsétlenséget. A pilóták a leszállás után kitöltötték az ilyenkor kötelező, repülés közbeni incidensről szóló jegyzőkönyvet. A hivatalos vizsgálat eredményeit három héten belül ígérik.

A két pilóta együttesen már 25 ezer órányi repülési tapasztalattal rendelkezik, tehátnem nevezhetők kezdőknek. A repülő süllyedését mégis csak nagyjából öt másodperccel a tengerbe csapódás előtt sikerült megállítaniuk. Az utasok beszámolói szerint sokan sikoltoztak az utastérben. Az amerikai légibiztonsági hivatal által vizsgált, majdnem katasztrófával végződő incidensek sorában ez már egy hónapon belül a harmadik eset. A United póttovábbképzésre küldte a pilótákat.

(BBC)