Egy teljes román város karantén alatt

Egy teljes román város karantén alatt

(Fotó: Suceava város kedvelőinek Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Keleti szomszédunknál a koronavírusos-fertőzések közel harminc százaléka, a halálesetek harmada egy észak-romániai városhoz köthető, ezért tegnap este egy katonai rendelettel karanténba zárták a 120 ezres lakosságú várost és környező falvait. Suceava (Szucsáva) egy történelmi fontosságú település az egykori Bukovina területén.

A Libertatea napilap ma reggel egy hosszú cikkben fejti ki, hogy ami a várossal történt és történik, az hasonlatos az öt évvel ezelőtti bukaresti diszkótűzhöz – a politikai alapon kinevezett vezetők hozzá nem értése, felelőtlenségek és korrupciógyanús, előre levajazott közbeszerzések láncolata vezetett a tragikus eredményhez.

De nézzük a tényeket: Bukovina fővárosában 181 egészségügyi dolgozó fertőződött meg és továbbiak várnak a teszt eredményére. Bezártak egy kórházat a városban, míg a településtől 25 kilométerre, Falticeniben van egy vadonatúj kórház, melyet harminc évig építettek (!), az épületet tavaly befejezték, de valamiért még nem nyitották meg.

Csak egy magyar, és egy szász megyében nincs hivatalosan fertőzött Romániában | Magyar Hang

A nagyszebeni Katonai Sürgősségi Kórház orvosa, Cristiana Oprita meglehetősen nyersen fogalmazott: „Aki elhiszi, hogy ebben a megyében nincs fertőzött, az egy idióta.”

Az országos tiltás ellenére orvosbárók műtenek ismerősöket, még jobban szétszórva a vírust. Már nagy a baj a városban, amikor kiderül, a polgármesteri hivatal brutális összegért vásárol fényeket a település húsvéti díszkivilágítására. Manipulálták a halottak adatait: Olaszországból hazatért román vendégmunkások hunytak el a vírusfertőzésben, de a halál okaként csak tüdőelégtelenséget jelölték meg.

A román lap emlékeztet arra: harminc éve volt példa arra, hogy egy romániai várost hermetikusan lezárták a hatóságok. Azt a települést úgy hívták: Temesvár. 

Címkék: Románia, koronavírus